Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 3. 2011 16:07

Česko se zatím nepřipojí k paktu pro euro

Česká republika se zatím nepřipojí k paktu pro euro, který má být "dluhovou brzdou".

Podle premiéra Petra Nečase pakt otevírá dveře daňové harmonizaci, která by unii neprospěla. Vládě také vadí, že návrh dohodly země eurozóny bez účasti Česka a předložily ho na poslední chvíli. Premiér to řekl dnes v poslanecké sněmovně. O paktu se má debatovat na evropském summitu, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

"Pakt podporujeme jako sňatek z rozumu, ale nevidíme zatím důvod se do tohoto manželství vlamovat," řekl premiér Nečas. Poukázal na to, že pro členy sedmadvacítky mimo eurozónu je pakt dobrovolný. "Nechceme činit unáhlené kroky," dodal premiér.

Nečasův kabinet pokládá za nezbytné projednat pakt s parlamentem a se sociálními partnery. Premiér by pokládal za neseriózní zavázat se k něčemu, co by Česko později nemuselo splnit. Nečas ale nevyloučil, že se Česká republika připojí k paktu v budoucnosti.

Premiér se také postavil proti myšlence zavedení daní z bankovních transakcí. Peníze by šly do fondu na zabezpečení bankovního sektoru. Podle Nečase by banky přenesly náklady na klienty. Premiér se také obává toho, že zahraniční mateřské banky by náklady přenesly na své české dcery.

Česká vláda dále poukazuje na údajně nejistý právní základ paktu, když by Evropská komise monitorovala závazky států a vydávala by doporučení, co mají zlepšit. "Existují názory, že je to v rozporu s evropským právem," podotkl Nečas, podle kterého může hrozit skryté posílení pravomocí Bruselu.

Na summitu špiček členských zemí sedmadvacítky se bude debatovat také o situaci v Japonsku po zemětřesní a cunami a v souvislosti s problémy tamní atomové elektrárny Fukušima 1 o jaderné energetice. "To nejhorší, co by mohlo Evropu postihnout, je protijaderná hysterie," zdůraznil Nečas. Česko podle něj chápe jadernou energetiku jako nízkoemisní bezuhlíkový zdroj stimulující výzkum a vývoj a posilující konkurenceschopnost.

Případné omezování českých jaderných elektráren by podle Nečase vedlo v budoucnu k obrovským ekonomickým problémům a možná i zhroucení hospodářství. Dvě české jaderné elektrárny vyrábějí asi třetinu tuzemské elektrické energie, připomněl premiér. Česko by podle něho odmítlo případné úsilí o evropskou harmonizaci standardů jaderných elektráren a testy atomových zdrojů elektřiny pod unijní taktovkou.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie