Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 3. 2012 17:33

Český a britský premiér prosazují jednotný trh EU 

Premiér Petr Nečas a jeho britský protějšek David Cameron v Londýně ladili postoje před summitem EU.

Na březnové Evropské radě Česká republika i Velká Británie prosazuje rozvoj jednotného trhu EU.

"Petr je velmi dobrý kolega a velmi dobrý přítel," řekl na začátku jednání před novináři o českém premiérovi David Cameron. Zdůraznil, ža na summitu budou oba společně naléhat na dotvoření jednotného trhu, digitálního jednotného trhu i společného trhu energií či služeb, které by měly podpořit evropský růst. Premiér Petr Nečas připomněl, že obě země mají velmi blízké postoje k řadě evropských otázek, jako je například konkurenceschopnost.Britský premiér David Cameron a český premiér Petr Nečas, 1. března 2012 

Podle premiéra Davida Camerona obě země úzce spolupracují i v oblasti bezpečnosti a zahraniční politiky, a to například v Afghánistánu. Z britské metropole se oba ministerští předsedové přesunuli odpoledne do Bruselu vlakem, kde spolu  ještě hovořili především o evropských otázkách.

"Jednak samozřejmě evropské otázky, tzn. Evropskou radu, kde Velká Británie i Česká republika patří mezi hnací motory koalice, která chce dokončit jednotný trh a zvýšit konkurenceschopnost EU," řekl premiér s tím, že obě země chtějí prosadit konkrétní termíny pro legislativní návrhy Evropské komise, které by zrychlily přechody k jednotnému trhu a k liberalizaci trhu služeb.

Premiéři spolu probírali problematiku NATO, ale i budoucnost Afghánistánu. "Obě dvě naše země se zde angažují. Česká republika má více než pět set vojáku, včetně speciálních bojových jednotek na tomto území," dodal premiér Petr Nečas. Se šéfy států a vlád dalších zemí EU pak budou jednat o dopadech krize na evropské hospodářství a trh práce, jakož o přibližování Srbska k unii.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie