Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 11. 2007 13:41

Český premiér deklaroval jednoznačnou podporu vstupu Turecka do EU

Premiér Mirek Topolánek dnes po jednání se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem potvrdil, že Česká republika patří k dlouhodobým podporovatelům tureckého úsilí o vstup do Evropské unie.

V této souvislosti premiér Topolánek označil plnohodnotné členství Turecka v EU za nenahraditelnou formu partnerství. Zároveň zdůraznil, že česká strana si je vědoma možných komplikací, které Turecko před vstupem do eurozóny čekají. "Ale domníváme se, že právě tyto těžkosti lze vstupem Turecka do Evropské unie překonat," uvedl premiér s tím, že propojení obou civilizačních okruhů pokládá za jedinou možnou cestu.

Český premiér ocenil česko-turecké vztahy jako velmi úspěšné a poukázal na zčtyřnásobení obchodní výměny mezi těmito dvěma státy. Společné zájmy České republiky a Turecka ale podle premiéra Topolánka nespočívají pouze ve sféře obchodní, ale rovněž i ve sféře strategické. Podle premiérových slov se primárně jedná o zájmy související s organizací Severoatlantické aliance.

O vývoji česko-tureckých vztahů v budoucnosti bude rozhodovat vzájemná spolupráce, která by se měla vyvíjet v mnoha směrech. Široký záběr této spolupráce premiér nastínil poukázáním na záměr České republiky otevřít katedru turkologie na Karlově univerzitě a zájem o spolupráci v energetickém a zbrojním průmyslu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie