Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2010 11:48

Čeští vojáci v zahraničí

V souvislosti s nedávnou návštěvou generálního tajemníka NATO v České republice vám přinášíme stručný přehled zahraničních misí českých vojáků.

Mise ISAF Lógar, Afghánistán

V afghánské provincii Lógar zahájil činnost provinční rekonstrukční tým České republiky dne 19. března 2008.

Důvodem vyslání PRT bylo posílení účast České republiky na obnově Afghánistánu v rámci úsilí mezinárodního společenství k zajištění stability a bezpečnosti země. PRT Lógar se skládá z vojenské a civilní části. Hlavním cílem aktivit PRT je podpora centrální a provinční vlády při zajišťování potřeb obyvatelstva a bezpečného prostředí skrze rekonstrukci provincie a spolupráci s afghánskými bezpečnostními složkami.

PRT tak například opravuje checkpointy afghánské policie v oblasti, rozšířil a vybudoval přes deset škol, včetně dívčích, dodává vybavení pro místní nemocnice. Mezi další aktivity patří rekonstrukce zemědělských zařízení, dodávka osiv, opravy zavlažování a rozsáhlý projekt revitalizace přehrady Surchab. PRT se také věnuje podpoře postavení žen, organizuje pro ně školení, pořádá oslavy apod.

V současnosti v misi PRT Lógar působí 288 vojáků 5. Kontingentu AČR a 12 civilních expertů.

Mise ISAF Kábul, Afghánistán

V rámci této mise působí na mezinárodním letišti Kábul 3. kontingent AČR.

Příslušníci chemické jednotky plní v misi sil ISAF vysoce specifické úkoly týkající se chemického zabezpečení ve prospěch velitelství ISAF v Kábulu, tj. vyhodnocování radiační, chemické a biologické situace v prostoru odpovědnosti, identifikace toxických a radioaktivních látek. Dále provádí odběr vzorků a jejich analýzu.

Skupina OMLT (Operational Mentoring Liaison Team) představuje piloty a techniky vzdušných sil. Má za úkol vycvičit afgánské kolegy v pilotáži a údržbě vrtulníků Mi-17 a Mi-24, které jsou předmětem daru České republiky vládě Afghánistánu.

Meteorologická skupina úkolového uskupení AČR je začleněna do sestavy Mezinárodní meteorologické jednotky KAIA. Jednotka pracuje v nepřetržitém směnném provozu a mezi její hlavní úkoly patří meteorologické zabezpečení vzdušných i pozemních operací jednotek ISAF, nepřetržité sledování a vyhodnocování stavu a vývoje atmosféry, kódování meteorologických zpráv a jejich distribuce na místa řízení letového provozu a do mezinárodní výměny, jakož i vzdělávání meteorologů a leteckého personálu afghánské armády.

Pracovníci skupiny Řízení letového provozu jsou zařazeni do mezinárodního týmu zabezpečujícího letový provoz nejen kábulské oblasti, což zahrnuje několik stovek letů denně.

Úkolem skupiny logistické podpory (National Support Element - NSE) je logistická podpora všech kontingentů Armády České republiky na území Afghánistánu. Zajišťují ji příslušníci pardubické 14. brigády logistické podpory.

Vedle uvedených v Kábulu působí ještě zdravotnická skupina

Mise KFOR Šajkovac, Kosovo

Mnohonárodní mírová operace NATO na území Kosova byla zahájena 12. července 1999.

Hlavním úkolem mírových sil KFOR je přispívat k vytváření a udržování bezpečného prostředí, které umožní pokračování mírového procesu a demokratického vývoje země bez potřeby budoucí přítomnosti mnohonárodních vojenských jednotek a podporovat misi OSN v Kosovu (UNMIK).

Armáda České republiky se mírové zahraniční operace NATO v Kosovu účastní od roku 1999. Český kontingent je dislokován na základně Šajkovac v severovýchodní části Kosova.

Mise ISAF HELI UNIT Paktika, Afghánistán

Vrtulníková jednotka AČR HELI UNIT byla vyslána na posílení úsilí ISAF, konkrétně k posílení přepravních kapacit na teritoriu Regionálního velitelství východ. Kontingent tvoří 110 osob, převážně příslušníků 23. základny vrtulníkového letectva z Přerova a příslušníků dalších útvarů AČR. Z celkového počtu je 20 příslušníků létajícího personálu. Ostatní personál je potřebný k zajištění dalších nutných činností spojených s leteckým provozem, jako je operační plánování, příprava vrtulníků k letu a zabezpečení jejich oprav, logistické a další zabezpečení života vrtulníkové jednotky. Kontingent je vyzbrojen třemi kusy modernizovaných vrtulníků Mi-171Š.

Kontingent zahájil plnění operačního úkolu dne 25. ledna 2010. Nasazení jednotky předcházela důležitá příprava létajícího personálu, která byla zahájena již začátku druhé poloviny roku 2008 a byla zaměřena na zvládnutí létání ve vysokohorském a pouštním prostředí ve dne i v noci za použití přístrojů nočního vidění. Hlavními částmi této přípravy byla účast na cvičeních Mountain Flight a Desert Flight. Cvičení Mountain Flight, které proběhly ve Francii, konkrétně v září 2008 v Pyrenejích a v březnu 2009 v Alpách byly zaměřeny na létání ve vysokohorském prostředí. Cvičení Desert Flight, které proběhly v Izraeli na letecké základně izraelského vojenského letectva Ovda v prosinci 2008 a v USA na základně vrtulníkového letectva ve Fort Bliss (El Paso - Texas) v červnu 2009 byly zaměřeny na létání v pouštním prostředí. Důležitou součástí byl i výcvik v taktickém létání a ostré střelby z palubních kulometů palubními střelci. Tato část přípravy byla prováděna průběžně ve vojenských výcvikových prostorech (VVP) Libavá, Doupov a Boletice v ČR.

Jedná se o vůbec první nasazení českého vrtulníkového letectva v operaci ISAF na území Afghánistánu. Nasazení této jednotky je vysoce ceněno nejvyšším spojeneckým velením operace ISAF.

Mise pozorovatelů

Vojáci Armády České republiky se k plnění úkolů v mírových misích vysílají na základě požadavků mezinárodních vládních organizací (OSN, OBSE, EU). Jejich úkoly vyplývají z mandátů konkrétních mírových misí. Zpravidla se jedná o monitorování politické, vojenské a bezpečnostní situace v oblasti ozbrojeného konfliktu, aktivní spolupráci s vládními i nevládními humanitárními organizacemi a aktivní účast při zprostředkování řešení sporu mírovou cestou.

V současnosti v zahraničí působí pět vojenských pozorovatelů 3 v Demokratické republice Kongo, 1 v Afghánistánu a 1 v Kosovu.

Zdroj: Ministerstvo obrany

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie