Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 6. 2007 9:41

Chertoff rozhodnut zpřísnit Evropanům podmínky pro cesty do USA

Americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff bude usilovat o zpřísnění bezpečnostních požadavků pro ty Evropany, kteří pro cestu do USA nepotřebují víza.

Ministr to řekl v rozhovoru, který má dnes otisknout německý časopis Der Spiegel. O obsahu tohoto rozhovoru s předstihem informovala agentura AP.

Zpřísnění má spočívat v zavedení elektronického systému, který bude příchozí prověřovat, ještě než cestu do USA nastoupí. Ministr řekl, že ti Evropané, kteří ke vstupu do USA nepotřebují vízum, se budou muset před letem zaregistrovat elektronicky a nejméně 48 hodin před cestou vyplnit dotazník. Chertoff to zdůvodnil tím, že na evropské pasy a bez víz se do USA mohou dostat teroristé.

Mezi slabá místa naší bezpečnosti patří zjevně Evropané, kteří k nám přijíždějí bez víz, řekl. Spojené státy podle něj nemohou ustoupit od požadavku zajistit si o cestujících určité informace, i když to vzbuzuje v evropských zemích kritiku. "Evropané musejí pochopit, že nikdy nepřenecháme jiné vládě rozhodování o tom, kdo bude vstupovat na půdu USA," řekl Chertoff.

Bezvízový styk s USA má 15 zemí Evropské unie. Víza potřebují Řekové a až na Slovince i občané nově přijatých zemí. ČR zatím marně usiluje o úpravu nevyrovnaného vízového vztahu s USA.

O rozšíření bezvízového programu na další země EU jedná Kongres, který ale tuto možnost podmiňuje novými bezpečnostními opatřeními, mezi něž patří právě elektronický dotazník, o němž hovořil Chertoff.

Americký prezident George Bush, který je pro zmírnění vízové politiky, při úterní návštěvě Prahy řekl, že se bude zasazovat o zrušení vízové povinnosti pro Čechy. Nový zákon, který by mohl víza Evropanům zrušit, chce ale vetovat kvůli pasáži, která se týká domácí americké politiky.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie