Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 3. 2019 18:15

Členové vlády jednali se Svazem měst a obcí, řešila se především rekodifikace stavebního práva

Členové vlády jednali se Svazem měst a obcí, řešila se především rekodifikace stavebního práva
Členové vlády jednali se Svazem měst a obcí, řešila se především rekodifikace stavebního práva
Členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem jednali ve středu 20. března 2019 ve Strakově akademii se zástupci Svazu měst a obcí. Hlavním tématem byla připravovaná rekodifikace veřejného stavebního práva. Řešily se také státní kontroly či investice pro obce a kraje.

Rekodifikace veřejného stavebního práva je jednou z hlavních priorit vlády, uvedenou v programovém prohlášení. Cílem rekodifikace je zrychlit povolovací stavební řízení, a vyřešit tak nevyhovující organizaci veřejné správy. Jedná se o ambiciózní projekt s množstvím připomínek. Na nezbytnosti zjednodušit stavební řízení se vláda se zástupci Svazu měst a obcí shoduje.

V případě státních kontrol má vláda podle Andreje Babiše jasný plán, jak živnostníkům a podnikatelům z hlediska počtu kontrol zjednodušit život, a je připravena o tomto tématu dále diskutovat. Jedním z probíraných témat bylo vládou navržené rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu, které nyní projednává Poslanecká sněmovna. Premiér Babiš vyzdvihl skutečnost, že NKÚ může perspektivně kontrolovat například ČEZ nebo kraje.

Faktem je, že stát má obrovský deficit kontrolních kapacit, a pokud ministři chtějí zkontrolovat některou firmu nebo příspěvkovou organizaci ve své gesci, tak to dlouho trvá a kapacity nejsou,“ uvedl premiér.

V oblasti investic se stát v maximální možné míře snaží vyjít vstříc obcím. Předseda vlády řekl, že Ministerstvo pro místní rozvoj se na základě požadavků Svazu měst a obcí snažilo získat peníze a poskytnout programy pro obce. Konkrétně se jedná o peníze na mateřské školky, školy, silnice či památky. Premiér vyzdvihl projekt Výstavba, který má obcím a městům plně dotovat 20 procent bytů určených pro sociální účely. Již nyní jsou na Ministerstvu pro místní rozvoj zaevidovány požadavky za 3 miliardy korun. Zároveň ocenil roli kontrolního hlášení a EET, díky kterým do pokladen obcí a krajů přiteklo o několik miliard korun více z výběru daní.

Mezi dalšími tématy dnešního jednání, jehož se za vládu zúčastnili také vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková byly například rozvoj služeb na venkově, řešení kůrovcové kalamity či odpadové hospodářství.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie