Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 4. 2023 15:11

Členové vlády se setkali se slovenskými protějšky. Jednali o regionální spolupráci i energetické bezpečnosti

V Trenčíně se uskutečnilo zasedání vlád České a Slovenské republiky, 3. dubna 2023.
V Trenčíně se uskutečnilo zasedání vlád České a Slovenské republiky, 3. dubna 2023.
Energetická bezpečnost, podpora a obnova Ukrajiny nebo regionální vztahy. To je jen část témat, o kterých na bilaterálním jednání diskutovali zástupci české a slovenské vlády. Společné zasedání v užším formátu, které se uskutečnilo v pondělí 3. dubna 2023 ve slovenském Trenčíně, bylo historicky osmým společným setkáním vládních představitelů obou států.

Premiér Petr Fiala ve svém úvodním vystoupení zdůraznil význam těchto setkání. „Tradice společných zasedání vlád je jedním z důkazů výjimečných vztahů a nadstandardního porozumění, které mezi našimi státy a národy panuje a kterého si moc vážíme. A i díky tomu můžeme postupovat společně a můžeme účinněji prosazovat naše priority,“ uvedl a dodal, že pevná česko-slovenská spolupráce není důležitá jen pro tyto dva státy, nýbrž ukotvuje střední Evropu.

Na společném jednání hovořili předsedové vlád Petr Fiala a Eduard Heger o aktuální situaci na Ukrajině i o obranné spolupráci. „Diskutovali jsme o nabídce českých cvičných letounů L-39 NG pro Ozbrojené síly SR, což je strategický projekt, kde se může projevit spolupráce mezi našimi podniky a slovenskými podniky, které se pohybují v oblasti obranného průmyslu,“ přiblížil premiér Fiala závěry jednání.

Šéfové kabinetů jednali také o podpoře konkurenceschopnosti české a slovenské ekonomiky, o regionální spolupráci ve střední Evropě, o emisní normě Euro 7 a o posilování energetické bezpečnosti. „Cílem obou našich zemí je hledat společné projekty, které nám umožní zajistit a posílit energetickou bezpečnost a dlouhodobě zajistit spolehlivé dodávky energie,“ popsal premiér Fiala. Podle něj bude pro Českou republiku do budoucna důležité mít kapacity nejen v německém LNG terminálu v Lubminu.

Premiéři zároveň podepsali společné prohlášení, ve kterém vyzdvihují blízké vztahy České republiky a Slovenska, příklady vzájemné úspěšné spolupráce, ale také výzvy, kterým musí oba státy aktuálně čelit. „Společným úsilím chtějí ČR a SR přispět k udržení stability a podpoře prosperity nejen v našich zemích, ale i na evropské půdě a v širším společenství demokratických zemí,“ stojí v prohlášení.

Souběžně s jednáním předsedů vlád se uskutečnila separátní jednání, na kterých ministři obou vlád rozebírali agendy v gesci svých rezortů. Výstupy z nich následně byly předmětem závěrečného společného setkání. „To, že se jednání konalo ve formátu vybraných ministrů, nám umožnilo, abychom se co nejlépe soustředili na nejdůležitější otázky a hledali dobrá společná řešení,“ dodal premiér Fiala.

Za českou vládu byli na jednáních přítomni, spolu s premiérem Fialou, také místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš a náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák.

Po skončení oficiální jednací části navštívili premiéři Petr Fiala a Eduard Heger výstavu Česko/slovenské okamžiky, na jejíž přípravě spolupracovaly tiskové agentury z obou zemí. Výstava obsahuje na 130 unikátních snímků a koná se u příležitosti 30. výročí rozpadu Československa a vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky.

Společné zasedání české a slovenské vlády se uskutečnilo historicky poosmé. Po třech letech tak byla obnovena tradice započatá v roce 2012, kdy se kabinety obou států setkaly v Uherském Hradišti a v Trenčíně. K dosud poslednímu společnému zasedání došlo v roce 2019 ve Valticích, tradici následně utlumilo propuknutí pandemie covid-19.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie