Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 10. 2012 16:26

ČR je připravena blokovat vznik bankovní unie

Nebude-li garantována stabilita českého finančního sektoru, Česko je připraveno vetovat návrh na vznik tzv. bankovní unie. Počítá s tím mandát pro předsedu vlády pro nadcházející jednání Evropské rady v Bruselu, který dnes schválila vláda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Náš případný souhlas se sjednocením bankovního dohledu podmiňujeme vyřešením některých problémových bodů v různých návrzích bankovní unie,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas. „Naším cílem je totiž zajistit stabilitu bankovního sektoru,“ vysvětlil.

Předseda vlády rovněž připomněl, že Česká republika má jednak velmi zdravý bankovní sektor, ale zároveň se také řadí mezi jediné tři členy zemí OECD, kteří nemuseli podpořit z veřejných prostředků svůj bankovní sektor.

Podle premiéra Petra Nečase vidí vláda problém také v návrhu na povinné půjčování mezi národními fondy garancí vkladů. V Česku je totiž 95 procent bankovního trhu zastoupeno dceřinými bankami, přičemž většina jejich zahraničních matek pochází ze zemí Evropské unie. „To samozřejmě nás musí vést k velké opatrnosti při jakémkoli kroku, který vede k regulaci v oblasti bankovního systému,“ upozornil premiér.

Pokud nebudou tyto problémové otázky vyřešeny tak, aby byla zajištěna garance pro stabilitu českého finančního sektoru, pokud nedojde k jasné dohodě, tak jsem připraven i na základě mandátu vlády tento návrh blokovat,“ prohlásil dnes předseda vlády.

ČR chce aktivně jednat v debatách o měnové unii

Aktivně se Česká republika hodlá zapojit také v jednom z hlavních témat jednání Evropské rady, která se uskuteční tento týden ve čtvrtek a pátek, a to do debaty o budoucím fungování hospodářské a měnové unie.

Se všemi změnami, jimiž měnová unie prochází, se mění i obsah našeho závazku přijmout euro,“ připomněl premiér Petr Nečas, který také zdůraznil důležitost role Česka a dalších nečlenských zemí eurozóny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie