Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 6. 2007 9:17

ČR podala žalobu na Evropskou komisi kvůli snížení povolenek

Česko podalo dne 4.6. žalobu na Evropskou komisi kvůli snížení přídělu emisních povolenek na roky 2008 až 2012 o 14,8 procenta.

Podle analýzy, kterou si nechalo MPO zpracovat, byly kroky Evropské komise při udělování emisních povolenek pro Českou republiku vyhodnoceny jako diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům.

Česko žádalo roční limit na vypouštění emisí CO2 102 milionů tun ročně, komise však schválila 86,8 milionu tun ročně.

Žaloba byla zaslána soudu prvního stupně elektronicky a rovněž fyzicky tak, aby byly dodrženy veškeré lhůty související s účinným podáním žaloby, uvedl mluvčí.

Před soudem v Lucemburku bude Českou republiku zastupovat vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropských společenství a Soudem prvního stupně Tomáš Boček. Ten je zároveň ředitelem odboru komunitárního práva Ministerstva zahraničních věcí, v jehož rámci působí rovněž útvar vládního zmocněnce.

O podání žaloby na EK rozhodla koncem května vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Říman při přesvědčování vlády argumentoval mj. tím, že Evropská komise kvůli komplikovanému modelu výpočtu a špatným datům poškodila Českou republiku. Evropská komise podle analýzy, kterou si nechal jeho resort zpracovat, podhodnotila růst hrubého domácího produktu ČR v letech 2009 a 2010. Komise prý navíc při výpočtu uhlíkové náročnosti tuzemského průmyslu započítala i emise, které vyprodukují domácnosti a dopravní prostředky, přestože se na ně povolenky nevztahují.

Mluvčí Evropské komise v reakci na vládní rozhodnutí vyjádřila přesvědčení, že Komise Českou republiku při posuzování objemu povolenek nediskriminovala. "Každá členská země má právo se proti rozhodnutí postavit, ale bude muset dokázat, že komise postupovala vůči ní diskriminačně," řekla mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Barbara Helfferichová. "Používáme u všech zemí stejná kritéria a jsme plně přesvědčeni o tom, že jsme nepostupovali diskriminačně vůči nikomu a že naše rozhodnutí u soudu obstojí," zdůraznila.

Kvůli redukci počtu povolenek o čtvrtinu na 30,9 milionu tun ročně už Komisi zažalovalo Slovensko. Odborníci odhadují, že případný soud by mohl trvat i déle než dva roky. Do té doby platí současné rozhodnutí. O případné žalobě uvažují i polská a maďarská vláda.

Trhem s povolenkami se Unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které přispívají ke globálnímu oteplování. Když znečišťovatel překročí povolené emise, musí si dokoupit další povolenky.

Nyní Evropská komise podle Helfferichové zvažuje, že by povolenky na emise oxidu uhličitého dražila a nerozdávala jako dosud. Znamenalo by to, že by podniky musely za povolenky platit. Takové změny by však začaly platit až po roce 2012.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie