Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 10. 2013 9:29

ČR podporuje rozvoj telekomunikačních služeb EU

Předseda vlády Jiří Rusnok se ve čtvrtek 24. a v pátek 25. října 2013 zúčastní summitu Evropské rady v Bruselu.
Předseda vlády Jiří Rusnok se ve čtvrtek 24. a v pátek 25. října 2013 zúčastní summitu Evropské rady v Bruselu.
Nejvyšší představitelé Evropské unie se po čtyřech měsících sešli v Bruselu. Diskutují o podpoře digitální ekonomiky, hospodářského růstu a o bankovní unii. Českou delegaci vede premiér v demisi Jiří Rusnok.

Premiér Jiří Rusnok se při příjezdu do budovy Evropské rady vyjádřil, že respektuje, že v některých zemích jsou odposlechy důležité téma a debaty o tomto tématu se zúčastní. "Rozhodně budeme s nimi solidární v tom, že je nepřípustné, aby cizí tajné služby monitorovaly telefonní provoz představitelů suverénních zemí," řekl předseda vlády. Témata summitu jsou podle něj ale jiná, daná předem. Jedná se především o digitální agendu, která může významně přispět k rozvoji evropské ekonomiky. "Přicházíme s tímto a jsme velmi spokojeni s většinou navržených závěrů," řekl.

Jedním z témat, které česká vláda podporuje, je telekomunikační balíček, jenž v září představila komisařka Kroesová a jehož nejdiskutovanější součástí je zrušení roamingových poplatků. „Proč bychom měli jako Česko bránit každé dobré iniciativě, jak prohloubit trh telekomunikačních služeb v Evropské unii? Roaming je jednou z jeho bariér," vyjádřil se premiér Rusnok.

Návrh Evropské komise předpokládá, že zákazníci již od července 2014 nebudou při vycestování do zahraničí platit žádné poplatky za příchozí hovory. S úplným odbouráním roamingových poplatků počítá o dva roky později. Cílem je, aby náklady spotřebitelů na telefonování byly stejné bez ohledu na to, v jaké části Evropy se právě nacházejí.

Nový návrh komise má za úkol sjednotit roztříštěné telekomunikační trhy v Evropě a povzbudit investice do nových vysokorychlostních sítí. Počítá například se zlepšením koordinace při prodeji kmitočtů pro mobilní sítě v jednotlivých členských zemích Evropské unie. Umožní rovněž operátorům požadovat od firem vyšší poplatky za rychlejší přenos dat.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie