Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 11. 2016 20:21

ČR pokračuje v prohlubování vztahů s Čínou, na summitu 16+1 byl přijat plán bilaterální spolupráce mezi oběma zeměmi

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Čínské lidové republiky Li Keqiangem, 5. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Čínské lidové republiky Li Keqiangem, 5. listopadu 2016.
Vláda České republiky pokračuje v prohlubování spolupráce s Čínskou lidovou republikou a v naplňování strategického partnerství mezi oběma zeměmi. Na dnešním Summitu 16+1 zemí střední a východní Evropy a Číny podepsal zástupce vlády České republiky a zástupce vlády Čínské lidové republiky plán bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka.

Dokument stanovuje priority spolupráce oběma zeměmi na další období v klíčových oblastech jako je infrastruktura, investice, věda, výzkum a vývoj, finance, doprava a logistika, zdravotnictví, civilní letectví, zemědělství, cestovní ruch a další.

Plán zároveň odráží strategický cíl vlády vytvořit z České republiky dopravní a logistický uzel mezi Čínou a regionem střední, východní a jihovýchodní Evropy a zároveň centrum pro čínské finanční instituce v regionu.

Cílem přijatého dokumentu je rovněž zintenzivňovat bilaterální spolupráci mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou při současném respektování závazků, které vyplývají z mezinárodních smluv obou zemí.

Plán bilaterální spolupráce mezi ČR a ČLR v rámci iniciativy Hedvábná stezka je výsledkem meziresortní spolupráce v rámci vlády ČR, za vládu ČR jej dnes podepsal zástupce ministerstva zahraničních věcí, náměstek ministra Lukáš Kaucký, za čínskou stranu He Lifeng, viceprezident Národní komise pro rozvoj a reformy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie