Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 9. 2007 0:32

ČR vydala Oussama Abdullaha Kassira do USA

Na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vydala Česká republika Oussama Abdullaha Kassira do Spojených států amerických.

Ministr Pospíšil neshledal důvody, pro které by mohl vydání odmítnout. Rozhodnutí bylo též v souladu se závazky ČR v oblasti mezinárodní spolupráce v boji proti trestné činnosti a potvrdil tak již předešlé rozhodnutí Městského soudu v Praze o přípustnosti vydání.

Americká strana poskytla ČR nejvyšší možnou záruku formou diplomatické nóty zdejšího velvyslanectví, že Oussama Abdullah Kassir v případě vydání do USA nebude zadržován či vězněn v jiném než civilním zařízení. To znamená, že nebude uvězněn na základně Guantánamo a nebude postaven před vojenskou komisi.

Na Oussamu Kassira byl v roce 2004 vydán zatýkací rozkaz ve státě New York. Dne 11. 12. 2005 Policie ČR v prosinci roku 2005 Kassira zadržela na pražském ruzyňském letišti. O dva dny později Spojené státy podaly oficiální extradiční žádost.

Obžaloba se týkala podezření ze spáchání trestného činu spiknutí a zřízení a provozování internetových stránek, jejichž prostřednictvím Kassir učil a dával návod, jak vyrábět bomby a jedy za účelem spáchání globálních teroristických činů. Kassirovi hrozí v USA za oba trestné činy doživotní trest.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie