Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 10. 2007 11:59

Další děti operované v Česku se vrátily do Kosova

Dva kosovští chlapci, kteří se v Dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole podrobili úspěšným operacím vrozených srdečních vad, se v úterý vrátili zpět do vlasti.

V rámci pokračující realizace humanitárního programu MEDEVAC v Kosovu, jehož gestorem je Ministerstvo vnitra, odletěli vojenským leteckým speciálem AČR zpět do vlasti dva vyléčení kosovští chlapci, tříměsíční Edonis a téměř pětiměsíční Albion, kteří se v Dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole podrobili úspěšným operacím vrozených srdečních vad.

Zdravotnický program MEDEVAC je určen pro vážně nemocné z válkou postižených oblastí. Vláda na jeho pokračování nedávno vyčlenila pět milionů korun. Od roku 1993 bylo v programu Medevac v ČR léčeno přes sto pacientů z krizových oblastí, jako je Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čečensko, Irák a Pákistán.

V současné době se pod hlavičkou programu Medevac v Česku léčí další tři děti z Kosova. Pětiletý Ebubekr, téměř roční Nektar a desítiměsíční děvčátko Mevlyde byli po úspěšných operacích srdce již propuštěni z motolské nemocnice a nyní se podrobují rekonvalescentní léčbě v Olivově dětské léčebně v Říčanech.

Další dětský pacient přiletěl začátkem letošního srpna z Kábulu. Čtyřletý afghánský chlapec Hamidolla, který je nyní společně se svým strýcem hospitalizován na Klinice popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, se úspěšně zotavuje z náročné operace a v nejbližší době ho také přemístí do Olivovy léčebny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie