Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 7. 2012 15:57

Další mobilní operátor má přinést nižší ceny

Na mobilní trh by v Česku mohl přibýt čtvrtý operátor. Podmínky projednala na dnešním jednání vláda. Jejím cílem je povzbudit konkurenční prostředí na trhu mobilních operátorů.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet premiéra Petra Nečase dnes vzal na vědomí informaci Českého telekomunikačního úřadu týkající se výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů, jejichž účelem je zajišťovat veřejnou komunikační síť.

Vláda si klade za cíl zajistit efektivní využití volných kmitočtů pro rozvoj mobilních sítí nové generace - 4G. Chce také dosáhnout široké dostupnosti služeb mobilního vysokorychlostního přístupu k Internetu, ale zároveň také zvýšit konkurenci na českém trhu elektronické komunikace. „Vláda má velký zájem na tom, aby v České republice bylo skutečně plnohodnotné konkurenční prostředí,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Premiér: Cestou je povzbuzení konkurenčního prostředí a účinné regulace

Předseda vlády rovněž připomněl výsledky zprávy OECD z roku 2010, podle které jsou ceny koncových mobilních služeb v České republice druhé nejvyšší v rámci Evropské unie. „My se stavem regulace v této oblasti nejsme spokojeni,“ prohlásil premiér Petr Nečas. Povzbuzení konkurenčního prostředí a účinné regulace jsou podle českého premiéra cestou ke skutečnému tržnímu prostředí, nikoli k oligopolu. Zároveň jde o naplnění státní politiky v elektronické komunikaci Digitální Česko.

Podmínky na přípravu výběrového řízení na udělení práv k využívání radiových kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz připravil Český telekomunikační úřad, který je za přípravu aukce zodpovědný a je zároveň nezávislým regulátorem. Vláda pouze určuje strategii.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vidí tento materiál jako cestu k otevření trhu elektronických komunikací dalšímu operátorovi. „Naší základní prioritou je, aby se trh v oblasti telekomunikací v České republice rozvolnil, aby ten oligopol, který přináší českým občanům a českým domácnostem příliš drahé volání, se rozvolnil vstupem čtvrtého operátora,“ prohlásil ministr.

Vláda podle ministra Kuby zároveň doporučila Českému statistickému úřadu zatraktivnit vstup nového operátora navýšením v pásmu 1 800 MHz (4G) počet kmitočtů, který by byl přidělen pouze novému operátoru, o který by se nemohli ucházet stávající operátoři.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie