Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 2. 2016 15:50

Daňová Kobra zachránila doposud státnímu rozpočtu ČR 4,1 miliardy korun

Premiér Sobotka vyhodnotil 2. února 2016 společně s ministrem financí Babišem výsledky činnosti speciálního týmu Daňové Kobry.
Premiér Sobotka vyhodnotil 2. února 2016 společně s ministrem financí Babišem výsledky činnosti speciálního týmu Daňové Kobry.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka vyhodnotil v úterý 2. února 2016 společně s 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku a ministrem financí Andrejem Babišem výsledky činnosti speciálního týmu Daňové Kobry. Od jara 2014 se díky práci Daňové Kobry podařilo zachránit rozpočtu České republiky částku 4,1 miliardy korun.

„Zřízení Daňové Kobry se ukázalo jako správný a efektivní krok vlády, jak účinně bojovat proti daňovým únikům a daňové kriminalitě. Jsem velmi rád, že kromě centrální Daňové Kobry pracuje stejně dobře na rozkrývání trestné činnosti i nově zřízená Regionální Kobra, která už za první rok svého fungování zabránila podvodům ve stovkách milionů korun. Nekompromisní postup vlády proti daňové kriminalitě je jedním z důležitých programových cílů, jsem rád, že v této oblasti vykazujeme dobré výsledky. Rád bych poděkoval členům speciálního týmu Kobry za velmi dobrou práci,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Potvrzuje se, že je Kobra silným nástrojem v boji proti daňové kriminalitě, především v oblasti spotřební daně a daně z přidané hodnoty. Spolu se systémem přenesené daňové povinnosti se jedná o nejefektivnější způsob, jak získat nezaplacené daně zpět do státního rozpočtu a jak předcházet podvodům. Nově k nim přibude také kontrolní hlášení a zasazuji se o to, aby prošel zákon o prokazování původu majetku,“ okomentoval 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš.

„Kobra pokračuje v úspěšné práci, kterou jsme započali v červnu roku 2014. Uplynulý rok ukázal, že vydat se při boji proti daňovým podvodům touto cestou, bylo správné. Jestliže Daňová Kobra za 18 měsíců existence zachránila pro státní rozpočet přes 4,1 miliardy Kč, jde v průměru o téměř 228 zachráněných milionů každý měsíc,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Na základě dobrých výsledků metod a součinnosti státních orgánů v rámci Daňové Kobry, která v roce 2014 zajistila 1,4 mld. Kč a v roce 2015 cca 1,9 mld. Kč, vznikla na začátku roku 2015 také Regionální Kobra. Té se podařilo zamezit trestné činnosti ve výši 847 milionů korun. Celkem se tak státu podařilo zajistit finanční prostředky ve výši 4,1 mld. Kč.

Tiskové konference se zúčastnili také zástupci orgánů, které svojí součinností Daňovou Kobru tvoří, konkrétně policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel Generálního ředitelství cel Petr Kašpar a generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček.

Co je Daňová Kobra

Daňová Kobra je společný tým policistů, celníků a pracovníků Finanční správy. Členové týmu společně bojují proti daňovým únikům a daňové kriminalitě, a to především v oblasti daně z přidané hodnoty a spotřební daně.

Zástupci Daňové Kobry si v rámci zákonných možností operativně vyměňují informace, díky nimž rychle tipují kauzy daňových úniků a dokonale koordinují jednotlivá řízení. Nastavená spolupráce jednotlivých složek Daňové Kobry umožňuje včas identifikovat, odhalovat a potírat daňové úniky. Hlavním cílem fungování společného týmu je zajištění řádného výběru daní, vrácení nezákonně získaných prostředků do státního rozpočtu a postih pachatelů. Nezbytně důležitá je také úzká spolupráce se státním zastupitelstvím.

Přehled vyhodnocení projektu Centrální Kobra
CENTRÁLNÍ KOBRA Zachráněno ještě před vznikem škody Zajištěno na náhradu již vzniklé škody CELKEM
2014 945 mil. Kč 462 mil. Kč 1 407 mil. Kč
2015 713 mil. Kč 1 175 mil. Kč 1 888 mil. Kč

Zdroj: Policie ČR

 

Vyhodnocení projektu Regionální Kobra
REGIONÁLNÍ KOBRA Zachráněno ještě před vznikem škody Zajištěno na náhradu již vzniklé škody CELKEM
2014 - - -
2015 231 mil. Kč 616 mil. Kč 847 mil. Kč

Zdroj: Policie ČR

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie