Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 8. 2007 9:41

Delegace Ministerstva obrany ČR navštívila oslavy Ozbrojených sil Polska

Ve dnech 14. a 15. srpna 2007 navštívili první náměstek ministryně obrany Martin Barták a náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Vlastimil Picek Polskou republiku.

Ve Varšavě se zúčastnili oslav Dne ozbrojených sil Polska a v rámci bilaterálních jednání se setkali s představiteli polského Ministerstva národní obrany.

V první den návštěvy proběhla bilaterální jednání mezi představiteli českého a polského ministerstva obrany. První náměstek ministryně obrany ČR Martin Barták se setkal s polským ministrem národní obrany Aleksanderem Szczygłem a náměstky Bogusławem Winidem a Jackem Kotasem. Hlavním tématem jednání bylo případné využití českých letounů řady L-159 při výcviku polských pilotů. Česká strana svým partnerům předložila kompletní nabídku na realizaci tohoto výcvikového programu. Dalšími tématy jednání bylo rozvíjení spolupráce mezi armádami obou zemí a vzájemná podpora v oblasti zapojení ve strukturách Severoatlantické aliance.

Ve večerních slavnostních projevech, které k přítomným pronesli ministr národní obrany Polské republiky Aleksander Szczygłoa a náčelník Generálního štábu Polských ozbrojených sil generál Franciszek Gągor, apelovali na aktivnější zapojení nových členských států do dění v Severoatlantické alianci. Generál Franciszek Gągor, který má při své kandidatuře na předsedu Vojenského výboru NATO plnou podporu českého resortu Ministerstva obrany, představil svůj program. S kladným ohlasem se setkalo i zapojení českých zástupců ve strukturách NATO, zejména jmenování exministra obrany Jiřího Šedivého náměstkem generálního tajemníka NATO a předsednictví Tomáše Perutky ve Výboru pro vojenský rozpočet a Výboru pro civilní rozpočet NATO.

Velkolepé oslavy polských ozbrojených sil letos vyvrcholily 15. srpna 2007, kdy Polsko uspořádalo ve Varšavě největší vojenskou přehlídku za více než tři desítky let. Slavnostními dny ozbrojených sil si Polsko připomíná vítězství nad Rudou armádou během polsko-ruské války v roce 1920.

Spolu s polským prezidentem Lechem Kaczyńským se zástupci armád celého světa zúčastnili pietního aktu u Hrobu neznámého vojína a u pomníku maršála Józefa Pilsudského, který velel oddílům, jež zachránily Varšavu před dobytím Rusy.

Mohutné přehlídky se zúčastnilo několik tisíc vojáků a stovky kusů vojenské techniky. Podle odhadu polské strany letošní oslavy zhlédlo více než 200 tisíc návštěvníků.

Při závěrečném setkání prvního náměstka ministryně obrany Martina Bartáka a náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Vlastimila Picka s prezidentem Polské republiky Lechem Kaczinským ocenili čelní představitelé českého Ministerstva obrany precizní secvičenost všech druhů vojsk a důstojnou prezentaci polské armády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie