Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dny otevřených dveří

29. 10. 2013 9:37

Den otevřených dveří v Kramářově vile

U příležitosti státního svátku otevřel Úřad vlády České republiky 28. října 2013 pro veřejnost Kramářovu vilu.
U příležitosti státního svátku otevřel Úřad vlády České republiky 28. října 2013 pro veřejnost Kramářovu vilu.
U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu Úřad vlády České republiky v pondělí 28. října 2013 otevřel pro veřejnost Kramářovu vilu, která slouží jako rezidence českých premiérů.

Při příležitosti Dne otevřených dveří byl na místo nad krbem v pracovně po několika letech vrácen portrét Naděždy Kramářové, který je dlouhodobě zapůjčen z archivu Národního muzea.

Zájemci mohli nahlédnout do míst, kde se setkávají významné osobnosti české i světové politické scény. Prohlídka interiérů a zahrady byla doprovázena odborným výkladem průvodců, a to nejen o historii vily, ale i o jejích majitelích Naděždě Kramářové a Karlu Kramářovi.

Za dohledu Kramářovy manželky Naděždy Nikolajevny zde vznikaly ojedinělé interiéry, jejichž autory jsou například Jan Beneš nebo sochař Celda Klouček. Stěny a další vybavení vily zdobí dekorace s ruskými a byzantskými motivy. Vypracováním návrhu pověřil Kramář prestižního vídeňského architekta Friedricha Ohmanna. Se stavbou se začalo v roce 1911 a trvala téměř pět let.

Do Kramářovy vily zavítalo 2 500 návštěvníků, původně plánovaný konec otevírací doby byl kvůli velikému zájmu o hodinu prodloužen.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie