Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 5. 2009 14:44

Deregulace nájemného se zpomalí

Prezident republiky dnes podepsal novelu zákona č. 107/2006 Sb. O jednostranném zvyšování nájemného z bytu, která stanovuje, že se růst regulovaného nájemného v příštím roce rozloží do tří let, tedy až do konce roku 2012.

Novela zákona vstoupí v platnost 1. června letošního roku. Ministerstvo pro místní rozvoj tak nyní může zpracovat data o maximální možné výši regulovaného nájemného, které od 1. července vyjde ve „Sdělení MMR“ a současně budou zveřejněna v tzv. „kalkulačce nájemného“ na webu MMR.

„Prodloužení deregulace nájemného je významným sociálním krokem směrem k domácnostem, které by příliš prudkým růstem nájemného byly vystaveny do neřešitelné situace. Systém sociálních dávek nepočítal s tak prudkým a tak diferencovaným růstem, jaký by v případě nečinnosti zákonodárců nastal. Do určité míry může novela také snížit dopad hospodářské krize na naše občany,“ uvedl k přijetí normy ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Možnost jednostranného zvyšování se bude týkat těch obcí, v nichž se letos nájmy dostaly na úroveň vyšší než 40 korun na metr čtvereční. S výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy to jsou všechna krajská města, všechna středočeská města nad 10 000 obyvatel a hlavní město Praha.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie