Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 4. 2010 15:09

Dnes se konala smuteční mše za oběti polského leteckého neštěstí

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se konala smuteční mše za oběti polské letecké havárie.

Smuteční mši, na kterou přišlo obětem sobotní tragédie uctít památku více než tisíc lidí, sloužil arcibiskup Dominik Duka. Přítomen byl i premiér Jan Fischer, prezident Václav Klaus a polský velvyslanec v ČR Jan Pastwa. Mše se konala v češtině, polštině a z části v angličtině. Mezi přítomnými převažovali Češi s Poláky, ale přítomno bylo i mnoho dalších cizinců.

V kázání arcibiskup Dominik Duka vyzval věřící k zamyšlení nad katastrofou, odpuštění a hledání spolupráce. Připomněl i katyňský masakr z druhé světové války či Osvětim. "Nepodat si nyní ruku ke smíru a spolupráci znamená odsunout smrt Lecha Kaczyńského mezi nesmyslné náhody," řekl Duka ve svém kázání.

Při leteckém neštěstí, které se stalo minulou sobotu u ruského Smolenska, zahynulo celkem 96 lidí. Mezi oběťmi byl polský prezident Lech Kaczyński spolu s manželkou a řada dalších vrcholných představitelů polského státu. V letadle, které mířilo do Ruska za účelem uctění památky obětem masakru v Katyni z roku 1940, zemřelo i mnoho potomků polských důstojníků zavražděných Sověty právě zde.

Ve dnech 17. až 18. dubna se v Polsku konají smuteční obřady za ty, kteří při leteckém neštěstí zahynuli. V sobotu se ve Varšavě uskuteční tryzna a na neděli je v Krakově naplánován pohřeb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho ženy Marie. V tyto dny vyhlásila i česká vláda dny státního smutku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie