Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 3. 2011 18:08

Dohoda koalice: sjednocená sazba DPH bude 17,5 %

Špičky koaličních stran se dnes shodly na úpravě některých parametrů v souvislosti s penzijní reformou.

Koalice oproti původním návrhům nebude prosazovat snížení odvodů na sociální pojištění, tím se sníží finanční nároky na kroky, které jsou spojeny s touto etapou důchodové reformy.

Dohodli jsme se, že změny týkající se důchodového pilíře zůstanou na stejné úrovni, tzn. budou provedeny parametrické změny v průběžném pilíři. Bude také zřízen fondový pilíř, tzn. možnost vyvedení 3 procent z odvodu na sociální pojištění s přidáním dvou procent,“ vysvětlil ministerský předseda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Výpadek příjmů bude podle premiéra kompenzován úpravami sazeb DPH. „Od 1. ledna 2012 bude základní daňová sazba ve výši 20 %, snížená daňová sazba ve výši 14 %. Od 1. ledna 2013 dojde ke sjednocení sazeb DPH do jedné sazby 17,5 %, a to bez výjimek,“ řekl po jednání tzv. K9 premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Podle koaličních lídrů celá další etapa důchodové reformy má být spojená s hlasováním o důvěře vládě. Nyní ještě podle premiéra zbývá provést dopočet výše sociálních kompenzací pro rodiny s dětmi a pro penzisty. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak do příštího týdne provede přesné propočty nárůstů cen ve spotřebních koších s tím, že podle toho bude upravena daňová sleva na dítě u daně z příjmů fyzických osob. „Nad verifikací tohoto čísla se samozřejmě ještě sejde koaliční devítka s tím, že představitelé koalice v jednotlivých třech stranách tento návrh projednají s poslaneckými kluby,“ dodal premiér.

Celý balík změn v rámci další etapy důchodové reformy bude ještě vláda diskutovat s demokratickou opozicí, se zástupci zaměstnavatelů, podnikatelů, ale i s odbory. Návrhy bude také vláda trpělivě vysvětlovat široké veřejnosti. Materiál do vlády půjde v průběhu jara a podle premiéra by zákony mohly být schváleny v Poslanecké sněmovně do konce června, aby první změny začaly platit od nového roku.

Dohoda koalice: sjednocená sazba DPH bude 17,5 %

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie