Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 8. 2010 15:41

Dveře k jednání s odboráři jsou otevřené

Odboroví předáci si nesmějí podle premiéra zavřít dveře k jednání dřív, než vůbec diskuse o reformách začne.

„Česká vláda bude provádět reformy, jsme tím zavázáni občanům, kteří očekávají od vlády, že zastaví zadlužování. I odbory stojí na křižovatce. Řekli jsme, že cílem vládní politiky je nedovolit, aby se ČR ocitla v řeckém nebo maďarském scénáři. I tam odbory bránily dlouhá léta provedení strukturálních reforem,“ reagoval na kritická slova odborářů vůči programovému prohlášení vlády premiér Petr Nečas.

Českomoravská konfederace odborových svazů kritizuje, že vláda chce provádět škrty ve výdajích a nezaměřuje se na příjmovou stránku. Podle premiéra by si odboráři měli uvědomit, že například zvyšováním daní by se pracovní příležitosti likvidovali a problém s financemi by se nevyřešil.

„Pokud jde skutečně vedení ČMKOS o tu malou část zaměstnanců, které zastupují, tak by naopak reformy měli podporovat,“ řekl premiér a dodal, že je přesvědčen, že konfederace odborářů nebude svými kroky směřovat k přejmenování na „Maďarsko-řeckou konfederaci odborových svazů“.

„Doufám, že je zájmem i předáků odborů být součástí sociálního dialogu, nikoliv nějakého střetu. Jestli chceme něčeho dosáhnout, tak toho dosáhneme u jednacího stolu a vláda a já osobně jsme k tomu připraveni,“ reagoval premiér na hrozbu případných stávek.

Premiér se s odboráři už setkal a vysvětloval jim plány ohledně důchodové reformy. Další jednání plánuje až po 10. srpnu, kdy budou poslanci hlasovat o důvěře vládě. „Budeme jim trpělivě vysvětlovat každý krok, který budeme dělat a přesvědčovat je, aby je podpořili,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie