Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 9. 2010 16:53

Ekonomičtí ministři chtějí zasáhnout do růstu cen energií

Vláda chystá změnu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů a další nástroje, jak zbrzdit růst cen energií v souvislosti s boomem solárních elektráren.

Nečas, Kocourek„Vláda má jisté omezené možnosti, chce si tyto možnosti rozšířit a je si vědoma určitých právních aspektů, které to má z hlediska různých arbitráží, soudů nejen ve vazbě na ČEZ a investory, které v této oblasti působí. Chceme mít pečlivě promyšlený koncept, kterým chceme v této oblasti zasáhnout,“ řekl premiér Petr Nečas po poradě ekonomických ministrů.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka je prudký růst solárních elektráren kvůli výhodným výkupním cenám problém minulosti, který se dotýká budoucnosti. „Diskutujeme o mechanismech, jakým způsobem zabránit, aby nárůst cen nebyl opravdu nepřiměřený, zadali jsme si vějíř možností a příště budeme diskutovat, který nejvhodnější nástroj vybereme,“ řekl ministr.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ambicí vlády je zasáhnout do předpokládaného růstu cen, který se chystá na příští rok. Podle premiéra došlo před pěti lety k administrativní chybě. „V důsledku špatného rozhodnutí v roce 2005 vznikl tento problém, který se může příští rok vyhrotit. Dokud nebudeme mít vládou schválený postup, tak nebudeme říkat, jaké tam budeme mít prvky. Chceme řešit věci smírně, dohodou a určitě by nepomohlo, kdybychom vše zveřejňovali přes média,“ odpověděl předseda vlády na dotaz novinářů, jaké nástroje možnosti má vláda.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie