Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 10. 2012 15:04

Elektronické hlasování umožní volit na dálku

Vláda se na své středeční schůzi bude zabývat možnostmi zavedení elektronického způsobu hlasování ve volbách.

Ilustrační obrázek - mobilní telefon

Informaci o projektu předloží kolegům v kabinetu ministr vnitra Jan Kubice, jehož rezort byl společně s Českým statistickým úřadem úkolem pověřen. Záměr vyplývající z koaliční smlouvy počítal s pilotní realizací ve volebním roce 2012 a následným plnohodnotným zavedením od voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2014. Materiál nabízí několik variant řešení.

Projektový tým ministerstva zpracoval své poznatky také z jiných evropských států, které mají s elektronickým hlasováním a jeho aplikací praktické zkušenosti. Jedná se například o Švýcarsko, Německo, Nizozemí, Estonsko, Velkou Británii, Španělsko nebo Rakousko. Pozornost byla věnována detailně i těm státům, kde došlo sice k zavedení elektronického hlasování, později však bylo od projektu odstoupeno.

Elektronické volby mají usnadnit práci

Dokument se zabývá rovněž možnými riziky, která by mohla s elektronickou volbou souviset. Hodnotí ale na základě veškerých nasbíraných dat a informací nejen negativa, ale i výhody, které by hlasování elektronickou formou, tedy přes internet, použitím digitální televize či například formou SMS zpráv, mohlo přinést.

Nespornou výhodou změny by byl větší komfort pro voliče, kteří by pro volbu nemuseli navštívit volební místnost. Mohli by tak hlasovat například z domova, z práce či ze zahraničí. Následné rozšíření elektronického hlasování by mohlo vést také ke snížení nákladů na tisk hlasovacích lístků, ale také snížení náročnosti při sčítání hlasů, eliminaci chyb a zrychlení zpracování výsledků voleb.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie