Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 7. 2007 9:22

EU začne jednat o textu nové smlouvy

Členské země Evropské unie začnou dnes jednat o textu reformní smlouvy, která nahradí odmítnutou euroústavu.

Mezivládní konference o smlouvě začne na okraj schůzky ministrů zahraničí EU, kteří budou hovořit i o komplikacích kolem statusu jihosrbské provincie Kosovo, ale také o Súdánu - unie se totiž chystá vyslat do sousedního Čadu tisíce vojáků, kteří by chránili tábory se súdánskými uprchlíky.

    Konference bude připravovat text smlouvy na základě mandátu z červnového summitu EU.

    Mezivládní konferenci zahájí krátký formální ceremoniál, během něhož se neočekávají žádná vystoupení delegací. Portugalsko rovněž rozdá návrh textu smlouvy. Českou republiku bude zastupovat vicepremiér Alexandr Vondra.

    Po zahájení se v úterý a ve středu a pak na konci srpna sejdou právní experti. První debata na politické úrovni se čeká na neformální schůzce ministrů zahraničí 7. a 8. září. Celou práci na textu smlouvy by Portugalci chtěli dokončit na summitu v Lisabonu 18. a 19. října, aby bylo dost času na ratifikaci.

    Schůzka ministrů zahraničí EU, jíž se zúčastní šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, položí základ pro rozsáhlou mírovou misi EU v Čadu. Z francouzské iniciativy by unie mohla do této země, do níž prchají lidé před dlouholetým násilím v sousedním Súdánu, již v říjnu vyslat asi 3000 vojáků. Kontingent EU, jehož páteř by měly tvořit francouzské jednotky, bude právě chránit uprchlické tábory.

    Ministři budou také probírat Kosovo. Rusko blokuje v Radě bezpečnosti rezoluce předpokládající v konečném důsledku samostatnost této jihosrbské provincie. Předpokládá se, že ministři podpoří další asi čtyři měsíce jednání mezi oběma stranami. I když unie nadále trvá na rezoluci RB OSN, vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana v úterý řekl, že v případě selhání této cesty by unie mohla pominout OSN a zaměřit se na jednání v rámci kontaktní skupiny pro Kosovo. V ní je vedle USA, Francie, Německa, Itálie a Británie i Rusko, ale nemá právo veta.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie