Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 4. 2009 19:20

Evropa a Afrika jsou si blízké, shodli se Topolánek a Ping

Přijetí předsedy Africké unie Jeana Pinga předsedou vlády Mirkem Topolánka
Přijetí předsedy Africké unie Jeana Pinga předsedou vlády Mirkem Topolánka
Vztahy Evropské unie s Afrikou byly hlavními tématy setkání předsedy české vlády a Evropské rady Mirka Topolánka s předsedou Komise Africké unie Jeanem Pingem.

„Návštěva Jeana Pinga je dalším krokem v rozvíjení aktivního dialogu mezi Českou republikou a Evropskou unií na jedné straně a Africkou unií na straně druhé. Dochází k ní jen několik dní před ministerskou trojkou EU-Afrika, která proběhne 28. dubna,“ řekl na brífinku po jednání premiér Topolánek.

Oba předsedové dále mluvili o pohledech na vývoj v afrických krizových oblastech jako je Súdán, Somálsko, Zimbabwe, Konžská demokratická republika, Mauritánie, Guinea nebo Madagaskar.

„Mluvili jsme o nedávných pučích, které proběhly v některých zemích a problémech, které s tím souvisí, ale hovořili jsme i o Číně,“ řekl předseda Ping po společném setkání. Dodal také, že Afriku a Evropu spojuje historie, geografická poloha a kultura – a to jsou svazky, které Čína ani Spojené státy Americké nemají.

O finanční krizi, nadcházejícím summitu Afrika-EU a realizaci workshopu o finančních souvislostech strategie obou společenství mluvili představitelé unií také u společné večeře.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Brífink po setkání premiéra a předsedy EU Topolánka a předsedy AU Pinga

Fotogalerie [F] fotogalerie