Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 5. 2019 16:30

Evropská rada by se měla scházet častěji a mít silnější slovo, podpořil premiér Babiš na summitu v Sibiu

V rumunském Sibiu se uskutečnilo mimořádné zasedání Evropské rady, 9. května 2019.
V rumunském Sibiu se uskutečnilo mimořádné zasedání Evropské rady, 9. května 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš ve čtvrtek 9. května 2019 jednal na neformálním summitu Evropské rady v rumunském Sibiu o prioritách budoucího směřování Evropské unie. Lídři zemí EU přijali společnou deklaraci, v níž shrnuli hlavní cíle pro příští roky.

Představitelé států Evropské unie se v přijaté deklaraci mimo jiné zavázali ke snaze nalézat společná řešení problémů. Evropská unie je podle dokumentu, podepsaného symbolicky na Den Evropy, připravena vykročit vstříc své budoucnosti jako jednotný a nedělitelný celek a bránit náš způsob života, demokracii a vládu práva. Na červnovém summitu Evropské rady by měly členské státy schválit novou strategickou agendu, která by měla definovat priority EU v příštích pěti letech.

„Mezi jednotlivými členskými státy přetrvávají rozdíly hlavně v otázkách migrace, klimatické změny či energetického mixu. Některé státy by chtěly mít vyrovnanou klimatickou bilanci už za třicet let, jiné státy na to mají jiný názor. Budeme muset hledat nějaký konsensus a určitě to nebude jednoduché,“ shrnul průběh jednání Evropské rady předseda vlády Andrej Babiš.

„Paní kancléřka Merkelová například navrhla, a já jsem to podpořil, že bychom se měli setkávat častěji a měli bychom hlavně řešit jednotlivé problémy. My jsme se setkali dvakrát na brexit, tam jsme strávili devět hodin a osm a půl hodiny, protože každý si k tomu chtěl něco říci. A ty věci jako zahraniční politika, obchodní politika, klima, Afrika – každý mluví o Africe, ale my musíme mít na to konkrétní plán. Já jsem ji podpořil, protože potřebujeme víc času, potřebujeme normálně diskutovat, a ne si jen dopředu nalinkovat nějaké agendy,“ konstatoval předseda vlády. „Myslím si, že pokud voláme po silnější Evropské radě, tak to může fungovat jako nějaká koaliční vláda Evropy, i když by to byla obrovská koalice, ve které by se vždy musely hledat kompromisy.“

Podle premiéra Andreje Babiše budou mít na budoucnost evropského projektu zásadní vliv nadcházející volby do Evropského parlamentu. „Myslím si, že volby do Evropského parlamentu, které budou za dva týdny, zásadním způsobem rozhodnou o dalším směřování Evropské unie, jsou velice důležité. A je velice důležité, aby to naši občané vnímali a voleb se zúčastnili, protože rozhodnutí Evropské unie, které jsme členem už 15 let, mají samozřejmě dopad na náš každodenní život. Česká republika má velice jasné představy o tom, jak by se měla změnit Evropská unie,“ řekl předseda vlády.

Prioritami České republiky jsou zajištění bezpečnosti v Evropě a posilování prosperity a konkurenceschopnosti, plně funkční a digitální vnitřní trh bez překážek a nadbytečné byrokracie, vnitřní bezpečnost včetně důrazu na kybernetickou bezpečnost, posílení kontroly vnějších hranic a potírání nelegální migrace. Česká republika se chce i nadále zaměřit na boj s dvojí kvalitou potravin.

„Jednou z nejdůležitějších věcí pro nás je, abychom měli zásadní vliv na peníze, které od Evropské unie dostáváme. Česká republika bohatne, v žebříčku stále stoupáme. Na příští období 2021–2027 dostaneme o sto miliard korun méně, ale máme permanentně problém, že některé programy, které nám byly de facto nadiktovány od Evropské unie například na toto období, nečerpáme, a na druhou stranu nám chybí peníze na investice do mateřských škol, do škol, do nemocnic, na obnovu kulturních památek a hlavně do dopravní infrastruktury. Proto si myslím, že my nejlépe víme, na co potřebujeme peníze,“ konstatoval předseda vlády.

Česká republika by se měla podle premiéra Babiše konstruktivně podílet na přípravě nové strategické agendy. Bude přitom spolupracovat i s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky. Vyjednávání o novém personálním složení Evropské komise a novém předsedovi Evropské rady budou zahájena hned po volbách v úterý 28. května, kdy se lídři EU sejdou na pracovní večeři.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie