Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 10. 2010 8:26

Evropská rada jednala do noci, mluví se o změně Lisabonské smlouvy

Lídři evropské sedmadvacítky rozjednali v Bruselu případnou změnu Lisabonské smlouvy kvůli zabránění opakování krize jako v Řecku.

„Rada se shodla na tom, že se začne zpracovávat stálý mechanismus krizového managementu pro případ krizí a s tím spojené úvahy o případných změnách v Lisabonské smlouvě s tím, že paralelně budou probíhat konzultace předsedy Evropské rady Von Rompuye s členskými státy a současně Evropská komise bude přemýšlet nad stálým mechanismem. Vše se vyhodnotí na prosincové radě, kde se případně rozhodne,“ řekl po prvním dni jednání premiér Petr Nečas.

Chystaná změna spočívající v odebrání hlasovacích práv je míněna tam, kde by došlo k trvalému ohrožování finanční stability a podle premiéra je myšlena pouze v oblasti fiskální disciplíny. Tzn. že by určitá země neztratila hlasovací práva v jiné oblasti. I přesto je Česká republika a celá řada dalších zemí proti.

„Osobně bych dal přednost tomu, když by se našel rámec pro krizový mechanismus bez úpravy primárního práva, či-li bez změny, v Lisabonské smlouvě. Ta jednání a přípravy jsou na samotném začátku,“ dodal premiér.

Jednání v Bruselu začalo odpoledne, trvalo osm hodin a skončilo v jednu hodinu v noci. „Byla to živá debata. Mluvili jsme také o penzijních systémech – o způsobu započítávání nákladů na reformu penzijních systémů do deficitu veřejných rozpočtů,“ popsal jednání český premiér.

Česká republika se také připojila spolu s dalšími deseti státy k dopisu, který ostře nesouhlasí s tím, aby se rozpočet Evropské unie zvýšil o šest procent. Jsme přesvědčeni, že za situace, kdy se dělají úspory, tak není možné, aby Evropská unie žila jako nějaký izolovaný ostrov, který si žije svým vlastním životem bez ohledu na to, že se všude jinde šetří,“ uzavřel předseda vlády první den jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Ranní interview ČRo s premiérem Petrem Nečasem 29. 10. 2010

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie