Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 10. 2017 14:29

Evropská rada podpořila Tuskův plán na reformu EU, vyjednávání o budoucnosti EU budou mít v rukou lídři členských států

Jednání Evropské rady v Bruselu, 20. října 2017. Zdroj: Evropská rada.
Jednání Evropské rady v Bruselu, 20. října 2017. Zdroj: Evropská rada.
Hlavy států a předsedové vlád se během druhého dne jednání Evropské rady věnovali budoucnosti EU a vystoupení Velké Británie z EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk v rámci diskuse o budoucnosti evropské integrace představil plán na další kroky v reformě EU, evropští státníci dnes také uvedli, že ve vyjednáváních brexitu zatím nebylo dosaženo dostatečného pokroku.

„Podpořil jsem návrh předsedy Tuska na plán dalších kroků v procesu reformy EU. Evropa musí rozhodovat efektivněji a rychleji,“ shrnul předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Pro ČR je klíčovou prioritou posílení jednoty Unie tak, abychom se mohli podílet na rozhodování o všech věcech, které se nás dotýkají. Rozhodování o budoucnosti EU se musí odehrávat ve formátu všech členských států na půdě Evropské rady. Prvním zásadním krokem bude prosincový summit o budoucnosti eurozóny. České vládě se v minulých měsících podařilo prosadit klíčové priority bezpečnosti a prosperity a i nadále bude Česká republika v utváření budoucí podoby EU aktivní.

Na závěr říjnové Evropské rady se uskutečnilo jednání o brexitu. Evropská rada potvrdila, že nenastal dostatečný pokrok v jednáních o vystoupení Velké Británie z EU. „Musíme dosáhnout dohody především v otázce práv občanů, postavení Severního Irska a na finančním vyrovnání,“ uvedl premiér Sobotka.

Lídři EU27 dnes řešili také přesun unijních agentur z Velké Británie. Česká republika kandiduje na přesídlení Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Pro ČR je důležité, aby alespoň jedna z agentur byla umístěna v duchu geografické vyváženosti do nového členského státu. I proto ČR podporuje kandidaturu Slovenska na umístění lékové agentury. Výsledné rozhodnutí vzejde z hlasování v listopadu.

Premiér Bohuslav Sobotka je v Bruselu již od středy, kdy se zúčastnil večeře premiérů zemí Visegrádské skupiny s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Včera ráno posnídal s českými europoslanci a zúčastnil se prvního jednacího dne Evropské rady, na kterém se lídři EU shodli na pokračování pomoci africkým zemím a dalším posilování evropské obranné spolupráce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie