Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 10. 2013 18:33

Evropská rada skončila pro ČR úspěšně

Premiér Jiří Rusnok a kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová na summitu Evropské rady v Bruselu, 25. října 2013.
Premiér Jiří Rusnok a kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová na summitu Evropské rady v Bruselu, 25. října 2013.
Předseda vlády Jiří Rusnok přispěl v Bruselu k vyjednání příznivých změn v oblasti využívání strukturálních fondů, liberalizace vnitřního trhu služeb a fungování bankovní unie.

Dnes ukončený dvoudenní summit Evropské rady dopadl pro Českou republiku pozitivně. „Z hlediska České republiky summit probíhal velmi úspěšně, my jsme v žádném z bodů agendy neměli zásadní problém s navrženými závěry,“ zhodnotil premiér Jiří Rusnok, jenž současně ocenil koordinaci s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky.

V rámci diskusí o digitální ekonomice pomohla česká vláda prosadit, aby se prostředky strukturálních fondů mohly využívat i na vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Premiér se zároveň připojil k úspěšnému návrhu, aby Evropská komise podrobněji zkoumala, jaké bariéry přetrvávají v jednotlivých zemích na vnitřním trhu služeb, jehož liberalizace je jednou z dlouhodobých priorit České republiky.

Předseda vlády také přispěl k uchování principu dobrovolnosti u podpory úvěrů pro malé a střední podniky. „My patříme do té šťastnější skupiny, kde přístup k úvěrům pro tyto podniky není nijak znevýhodněn nebo nedostupný,“ vysvětlil premiér Jiří Rusnok.

Současně bylo dosaženo větší rovnováhy mezi členy a nečleny vznikající bankovní unie. Problémy peněžních ústavů mají řešit přednostně jejich vlastníci, žádné společné záchranné fondy se neplánují.

Příznivým výsledkem Evropské rady je i potvrzení významu projektu východního partnerství, kterému se bude věnovat nadcházející summit ve Vilniusu. „My jsme se dohodli na tom, že pokračuje naše úsilí pomoci Ukrajině přiblížit se Evropě, uzavřít tedy s ní asociační dohodu,“ zakončil předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie