Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 6. 2011 14:48

Evropská unie zlepší mechanismus včasného zajištění kontaminovaných potravin

Ministři zemědělství se v Lucemburku sešli kvůli bezpečnosti potravin a šíření bakterie E.coli na trh.

Šéfové rezortů zemědělství jednotlivých členských států Unie se zabývali také postupy, jak zlepšit stávající mechanismy Unie i jednotlivých členských států, aby bylo možné účinně čelit krizím způsobených právě výskytem rizikových potravin. Ministři jednali také o mimořádné pomoci pro producenty zeleniny.

Ministři diskutovali o možnostech, jak efektivně zamezit podobným krizím. Které by byly způsobeny výskytem závadných potravin a zároveň se zachovala pružnost a správnost vývoje trhu.

Kvůli značnému poklesu prodeje zeleniny požaduje producenti zeleniny ze Španělsko, Německo, Nizozemsko, Francie a další země náhradu škody. Lidé kvůli obavám z infekce nakupují nyní mnohem méně zeleniny než obvykle. Původce onemocnění zatím nebyl zjištěn.

Ztráty uvádějí i naši zemědělci. Evropská Unie a ministři vyslali jasný signál, že jsou schopni rychle reagovat na aktuální vývoj, ale i zlepšit nastavení celého systému, aby podobné výkyvy na trhu efektivněji řešil,“ řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Česká republika preferuje využívat již existující mechanismy. Jedním z nich je například opatření na subvencované „stahování z trhu“ určené pro organizace producentů. Pro neorganizované producenty by pak přicházela v úvahu možnost smluvně se pro účely řešení aktuální krize připojit k organizacím.

Určitý precedens pro krizovou pomoc v souvislosti s náhlým poklesem poptávky po určité komoditě získala už Evropa v době tzv. ptačí chřipky. Evropská komise by tak mohla použít podobný scénář.

Opatření by měla být financována výhradně z peněz Evropské unie. Dohoda má také zamezit diskriminaci pěstitelů, kteří nejsou sdruženi v producentských organizacích.

Konkrétní kompenzační opatření předloží Evropská komise na základě závěrů z diskuze ministrů během příštího týdne. Komise projedná zejména vybrané druhy zeleniny, kterých se opatření bude týkat, dále pak referenční období pro výpočet výše kompenzace a její procentuální výměr. Má být sestaven též důkladný kontrolní mechanizmus, aby se zamezilo spekulacím při čerpání kompenzací.

Evropská komise chystá i vylepšení systému včasného varování tak, aby efektivně chránil spotřebitele, zároveň ale nezpůsobil zbytečnou paniku.

V České republice poklesl prodej zeleniny u některých druhů až o polovinu. Jedná se především o okurky, rajčata a saláty. U ostatních druhů se tento pokles pohybuje v rozmezí od 15 do 20 procent. Podle producentů jej způsobily rozporuplná prohlášení o původu epidemie.

Největší ztráty hlásí zatím Španělé, kteří jsou největšími vývozci zeleniny na světě. Panika z kontaminace jejich produktů jim podle odhadů způsobila ztrátu ve výši 200 milionů eur.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie