Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 6. 2007 10:37

Evropský soud žádá vládu o vyjádření ke stížnostem majitelů domů

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku požádal českou vládu, aby se vyjádřila k odůvodněnosti stížností vlastníků domů a bytů, kteří si stěžují na omezování svých vlastnických práv kvůli regulaci nájemného.

"Evropský soud v současné době registruje celkem 59 stížností, které nicméně představují okolo 4800 individuálních stěžovatelů. Z tohoto počtu vybral soud čtyři stížnosti, které projedná jako takzvané pilotní kauzy," řekl vládní zmocněnec Vít Schorm, který ve sporu zastupuje Českou republiku.

Vládě byla stanovena lhůta k podání stanoviska do 12. září. "Do této doby je nutné shromáždit potřebné materiály od jednotlivých ministerstev, zmapovat rozhodovací praxi vnitrostátních soudů a vypracovat ekonomické analýzy daného problému," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Na přípravě obhajoby státu spolupracuje s vládním zmocněncem také tým advokáta Petra Tomana. "Pokud jde o délku řízení před Evropským soudem, lze předpokládat, že toto řízení může trvat i více než dva roky," naznačila Kuncová.

Spory o výši nájemného vedou majitelé domů i u českých soudů. Minulý týden se například Ústavní soud znovu postavil na stranu majitelů domů, jimž prý příjmy z nízkých nájmů často nepokrývají ani náklady na údržbu a opravy nemovitostí. Soud vyhověl stížnosti společnosti Flamy Investments ve sporu s nájemnicí, která práva k užívání bytu získala v roce 1976, a zrušil rozsudky Okresního soudu v Pardubicích i tamní pobočky krajského soudu. Zopakoval, že obecné soudy by měly vlastníkům v kauzách, kdy se domáhají zvýšení nájemného, vycházet vstříc.

Obecné soudy podle pléna Ústavního soudu nesmějí žaloby majitelů odmítat s odkazem na chybějící zákonnou úpravu. Nečinnost zákonodárců mají naopak nahradit vlastním rozhodováním, kterým by zamezily porušování vlastnických práv. Pokud rozhodují různě, měl by prý jejich judikaturu sjednotit Nejvyšší soud.

Ústavní soud již v minulosti uvedl, že pokud nerovný vztah majitelů a nájemníků nenapraví zákonodárci a vlastníci nenajdou zastání ani u soudů, mají se obrátit s náhradou škody na stát.

Advokátka Klára Veselá Samková, která zastupuje 4500 majitelů domů nedávno uvedla, že majitelé, kteří kvůli regulaci nájemného zažalovali Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva, by byli ochotni se mimosoudně s ČR vyrovnat a požadují 50 miliard korun.

S mimosoudním vyrovnáním však nesouhlasí předseda Občanského sdružení Hnutí na obranu majitelů realit Girolamo Giormani, který trvá na zaplacení veškerých škod majitelům domů, které jim vznikly údajnými protiústavními kroky ČR.

Giormani již dříve řekl, že považuje jakákoli jednání s ministerstvem pro místní rozvoj či vládou za zbytečná, protože ČR podle něj spor ve Štrasburku určitě prohraje. Soud totiž rozhoduje precedenčně a již rozhodl ve prospěch majitelů realit v Polsku i na Maltě.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie