Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 6. 2021 18:58

Finanční podporu za dobu epidemie dostanou i nestátní kulturní památky, roušky a respirátory odloží žáci i ve zbylých krajích

Tisková konference po jednání vlády, 14. června 2021.
Tisková konference po jednání vlády, 14. června 2021.
Nárok na finanční pomoc od státu za nařízené uzavření budou mít nově i nestátní vlastníci nemovitých kulturních památek, které jsou běžně přístupné veřejnosti. S rozšířením dotačního programu Covid – Kultura i na tyto subjekty vyslovila souhlas vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 14. června 2021. Schůzi vlády předcházelo jednání členů kabinetu s představiteli Asociace krajů ČR.

Nestátní vlastníci a provozovatelé hradů, zámků, církevních objektů či skanzenů budou moci od státu získat úhradu až 80 procent provozních nákladů vztahujících se k činnosti provozování kulturní nemovité památky za rok 2020, a to formou paušálu z rozdílu prodaných vstupenek v roce 2019 za měsíce březen, duben, květen, říjen, listopad a prosinec a 2020 za stejné období. Jeden podnikatelský subjekt, který provozuje celoročně či sezónně veřejně přístupnou nemovitou kulturní památku v jiném než státním vlastnictví zpřístupněnou za vstupné, bude moci získat až čtyři miliony korun. Umožní to rozšíření dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu Covid – Kultura, které vláda odsouhlasila.

Vláda schválila také návrh nového zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021. Tento zákon má umožnit voličům v říjnových parlamentních volbách, aby i v případě nařízené karantény či izolace mohli využít svého práva hlasovat. Návrh v těchto případech počítá, podobně jako tomu bylo při loňských krajských a senátních volbách, například s drive-in hlasováním, s hlasováním v do přenosné volební schránky nebo s hlasováním při uzavřeném pobytovém zařízení. Nový zákon by měl být uplatněn při volbách pouze tehdy, bude-li 15. září v ČR stále platit stav pandemické pohotovosti nebo nouzový stav vyhlášený alespoň na části území republiky. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Kabinet schválil rovněž plán dvoustranné zahraniční rozvojové spolupráce pro rok 2022. Na tuto rozvojovou pomoc, kterou bude Česká republika realizovat především v prioritních zemích – Bosně a Hercegovině, Etiopii, Gruzii, Kambodži, Moldavsku a Zambii, je v rozpočtu na rok 2022 navrženo 987,166 milionu korun.

Vláda odsouhlasila i navýšení rozpočtu Správy Pražského hradu o 200 milionů korun. Jedná se o náhradu výpadku příjmů Správy Pražského hradu vzniklého kvůli vládním protiepidemickým opatřením, kdy se na Pražském hradě nemohly konat společenské a další komerční akce, propadly se příjmy z pronájmů i z turistického ruchu.

Vláda projednala také změny v mimořádných opatřeních Ministerstva zdravotnictví. Od úterý 15. června se ruší přísnější pravidla pro nošení ochrany dýchacích cest ve školách a na pracovištích v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji. Upravují se i podmínky pro nařizování izolace a karantény. Mezi výjimky z nařízení karantény a izolace se doplňují držitelé certifikátu o provedeném očkování, a to i pro certifikáty zemí EU a v dalších zemích s nízkým rizikem nákazy, na druhou stranu se ale ruší dosavadní výjimka pro osoby, které prošly první dávkou dvoudávkového očkovacího schématu. Do karantény či izolace nebudou muset ti, kteří jsou 14 dnů po ukončení vakcinace. Mění se i podmínky pro testování studentů na vysokých školách, kde se prodlužuje platnost RT-PCR testů na sedm dnů a uznávat se budou i testy provedené v zaměstnání a samotesty.

Od 1. července pak vláda odsouhlasila další rozvolnění pravidel pro činnost maloobchodu a služeb. Mezi změnami jsou například zvýšení maximálního počtu zákazníků v provozovně, zoo či v muzeích a na hradech, konec zákazu živé hudební produkce v restauracích či na diskotékách, zvýšení limitu povolené kapacity u bazénů, wellnes či saun na 75 procent či konec povinnosti pro kadeřníky či pedikéry obsluhovat v režimu jeden na jednoho a vést evidenci zákazníků.

Zvýší se i maximální počty povolených osob u zájmových akcí pro děti a mládež, pro pořádání spolkových, tanečních, kulturních či sportovních akcí, a to na 500 uvnitř budov a 1 000 venku. Pro dětské tábory a podobné dlouhodobé akce se ruší povinnost znovu se testovat po sedmi dnech, avšak za podmínky, že před odjezdem absolvují všichni účastníci, kteří mají povinnost se otestovat, výhradně RT-PCR test. Zvýší se i počty povolených diváků na koncertech a dalších kulturních, sportovních a vzdělávacích akcích, a to na 5 000 venku a 2 000 uvnitř a povolen bude i vstup diváků na stání za podmínky jeden divák na čtyři metry plochy určené k stání. Další informace v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví.

Vláda se seznámila také s výroční zprávou o stavu veřejných zakázek. I přes dopady epidemie covid-19 došlo k nárůstu trhu veřejných zakázek o 38 miliard korun. Podrobnosti obsahuje tisková zpráva Ministerstva pro místní rozvoj.

Před schůzí vlády se uskutečnilo jednání ministrů se zástupci Asociace krajů ČR. Na programu bylo dofinancování krajských investic do výstavby či rekonstrukcí silnic II. a III. tříd, dofinancování sociálních služeb, rozdělování finančních prostředků z programu REACT-EU a Národního plánu obnovy a další fungování testovacích a očkovacích center a laboratoří zpracovávajících odebrané vzorky. Kraje dostaly mj. příslib 569 milionů korun na dofinancování pro sociální služby, vzniknout má i páteřní síť laboratoří. Více k bodům Ministerstva pro místní rozvoj.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-14--cervna-2021-189140/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie