Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 4. 2012 15:37

Finanční ústava zajistí odpovědnější nakládání s rozpočtem

Kabinet Petra Nečase se na svém středečním zasedání bude zabývat dosavadním průběhem přípravy ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti.

Ilustrační obrázek - penízeHlavním cílem návrhu je upevnit fiskální rámec České republiky. Navrhuje právně zakotvit takový mechanismus, který zaváže každou aktuální vládu k odpovědné rozpočtové politice a povinnosti realizovat určitá opatření.

Finanční ústava stanovuje rámec pro důvěryhodnou, transparentní a odpovědnou fiskální politiku. Specifikuje také principy, postupy a pravidla pro fiskální řízení. Zároveň má upravit účinnou veřejnou kontrolu a dohled nad jejich fungováním.

Materiál předkládaný ministrem financí Miroslavem Kalouskem definuje základní teze a východiska pro přípravu tzv. finanční ústavy. Zahrnuje také přehled možností realizace kroků vedoucích k upevnění národního fiskálního rámce, volbu koncepce materiálu, ale také plnění mezinárodních závazků.

Materiál obsahuje i návrh na zřízení Národní rozpočtové rady

Základními pilíři ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti má být mimo jiné pokrytí celého vládního sektoru numerickými fiskálními pravidly či zavedení pravidel transparentnosti pro zveřejňování některých informací – například o vybraných závazcích, majetkových účastech či daňových úlevách.

Materiál obsahuje také návrh na zřízení Národní rozpočtové rady ve formě funkčně, finančně a personálně nezávislé instituce, která bude monitorovat a vyhodnocovat plnění fiskálních cílů vlády.

Hlavní pozornost při vymezení základních parametrů fiskálního rámce bude věnována vytvoření systému „pojistek“, které mají zabránit nedodržování fiskálních pravidel a cílů i mechanismů jejich vymáhání. Tzv. finanční ústava má též zavést povinnost řídit veřejné finance a zdroje v souladu s principy, pravidly a postupy, které tento ústavní zákon stanoví.

Maximální výše státního dluhu má být zakotvena v ústavě

Norma má dále zakotvit maximální limit pro výši vládního dluhu. Má obsahovat také opatření, která by musela být realizována v případě, že se bude úroveň vládního dluhu této hranici blížit.

Závazek vypracovat návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti vychází již z programového prohlášení vlády Petra Nečase, zároveň je také součástí Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období 2012 až 2020. Tzv. finanční ústava je ale rovněž jedním ze stěžejních bodů koaliční dohody.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie