Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 6. 2009 17:28

Francie podporuje české předsednictví v přípravách Evropské rady

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vítá českého premiéra a předsedy Rady EU Jana Fischera, 12. 6. 2009
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vítá českého premiéra a předsedy Rady EU Jana Fischera, 12. 6. 2009
Český premiér a předseda Rady EU Jan Fischer se dnes setkal v Elysejském paláci s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

"Dnešní jednání mě přesvědčilo, že máme dobrou šanci, aby poslední Evropská rada za českého předsednictví byla efektivní a přinesla konkrétní výsledky, přestože její agenda je mimořádně náročná. Francie je pro nás velmi důležitým partnerem nejen proto, že jsme s ní v předsednickém triu. Jsem proto rád, že dnešek potvrdil, že k Evropské radě přistupuje Francie konstruktivně," řekl na tiskové konferenci premiér. Dodal také, že francouzský prezident podporuje české předsednictví ve snaze dovést jednání Evropské rady ke shodě v klíčových otázkách.

 

Na programu Evropské rady budou podle předsedy vlády finanční a ekonomické otázky včetně evropského finančního dohledu a otázky tlumení dopadů ekonomické recese, jednání o budoucím předsedovi Evropské komise, pokrok v přípravě Kodaňské konference o boji s klimatickými změnami a zahraničně politické vztahy EU především k Afghanistánu a Pákistánu.   

 

Premiér Fischer také řekl, že se na summitu očekává odsouhlasení irských záruk, které mají umožnit opakování referenda o Lisabonské smlouvě. „S prezidentem Sarkozym jsem se shodl, že záruky pro Irsko musí být dostatečně robustní z hlediska irských občanů, ale zároveň nesmějí dát důvod k odstartování nového ratifikačního procesu v kterékoli zemi Evropské unie,“ dodal premiér.

 

S blížící se červnovým summitem předseda vlády konzultuje stanoviska k bodům jednání Evropské rady se všemi státy Evropské unie – s některými osobně a s některými telefonicky. Dosud navštívil předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa, přijala jej německá kancléřka Angela Merkelová nebo se zúčastnil středečního setkání se švédským premiérem Frederikem Reinfeldtem. V pondělí 15. června českého premiéra čeká setkání s britským protějškem Gordonem Brownem spolu s přednáškou v The Chatham House v Londýně.

 

Vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout a ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle v posledních týdnech provádějí komplementární konzultace členských států s obdobným cílem, tedy připravit půdu pro hladké jednání Evropské tady. Velmi důležité bude z tohoto hlediska jednání Rady pro všeobecné žáležitosti a zahraniční vztahy v Lucembursku 15. a 16. 6., která pod českým vedením témata Evropské rady předjedná.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie