Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 9. 2007 15:11

Francouzský a český ministr zemědělství jednali o aktuálních otázkách Společné zemědělské politiky

Ministr zemědělství a rybolovu Francie Michel Barnier se v rámci dvoudenní oficiální návštěvy setkal se svým českým protějškem Petrem Gandalovičem.

Oba ministři se ve svých rozhovorech zabývali problematikou Společné zemědělské politiky EU, otázkou předsednictví obou zemí či organizací trhu s vínem a cukrem. O tématech, jichž se jednání dotkla, informovali včera ráno oba ministři na brífinku.

„Celá řada témat, kterých jsme se při jednání s francouzským ministrem dotkli přijde brzy na pořad jednání v evropských strukturách. Možnost takto se seznámit se stanoviskem dalšího členského státu, který je navíc významným státem právě v agrární oblasti, je vždy cenná a přispívá ke sbližování postojů a tím dále i k hladšímu průběhu jednání na celoevropské úrovni,“ řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Setkávání a výměna zkušeností jsou podle ministra přínosná také s ohledem na blížící se české předsednictví EU.

„Toto konstruktivní jednání s mým českým protějškem nám umožnilo sdělit si naše postoje a zamyslet se nad představami vedoucími ke sladění a dobré koordinaci našich předsednictví. V Bruselu budou zahájena důležitá jednání, pro která je nezbytné vyměnit si vzájemně zkušenosti a myšlenky s našimi evropskými partnery. Většina členských států se v současné době zamýšlí nad dalším rozvojem zemědělství v rámci nového kontextu a nad způsobem, kterým se musí evropská zemědělská politika zapsat v budoucnosti. Vzhledem k našemu budoucímu postupnému předsednictví Evropské radě ministrů zemědělství v Evropské Unii bylo obzvláště užitečné zahájit první hlubší kontakt s panem Petrem Gandalovičem“, upřesnil francouzský ministr zemědělství a rybolovu, pan Michel Barnier.

Na závěr setkání oba ministři položili květiny u pomníku obětem kolektivizace umístěném poblíž budovy MZe na Rašínově nábřeží.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie