Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 10. 2008 6:10

Gandalovič na klíčovém jednání: Propad prostředků určených na přímé platby lze snížit

Novelizace zákona o dani z nemovitosti a o Pozemkovém Fondu ČR a snížení administrativní zátěže vyplývající z kontrolního systému cross-complience, který má vejít v platnost v lednu příštího roku představují cesty, kterými lze snížit propad přímých plateb zemědělcům (TOP-UP) vyplývající z návrhu státního rozpočtu na rok 2009.


Kroky  ke snížení propadu přímých plateb zemědělcům
finance - ilustrační obrázekPo včerejším (2. 10. 2008) jednání se na postupu shodli ministr zemědělství Petr Gandalovič a předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Stanislav Němec. "Čekají nás klíčová jednání zejména v zemědělském a rozpočtovém výboru sněmovny. Dnes jsme se shodli na tom, jaké kroky by měly vést ke snížení propadu přímých plateb, se kterými počítá návrh rozpočtu na příští rok a které budeme na půdě sněmovny společně prosazovat,“ uvedl Petr Gandalovič.

Ministr na jednání s ASZ slíbil, že se zasadí o novelizaci zákona o dani z nemovitosti do konce letošního roku. „Pokud by se novelu nepodařilo prosadit, hrozilo by od ledna 2009 navýšení daně z pozemku. Zemědělci by tak dlouhodobě přicházeli o vyšší částku, než je ta, která plyne ze snížení prostředků určených na přímé platby,“ vysvětlil Gandalovič. Z novely zákona o dani z nemovitostí podle jeho slov mimo jiné vyplývá, že obce mohou přistoupit k osvobození zemědělských pozemků od daně a tím výrazně ovlivnit oblast zemědělského podnikání na svém území. Výčet byl doplněn o nové ustanovení, které dává obcím možnost na základě obecně závazné vyhlášky osvobodit od daně zemědělské pozemky vedené jako orná půda, chmelnice, vinice, ovocné sady, trvalé travní porosty.

gandalovič_ministr_zemedelstviDalší prostředky, které mohou částečně pokrýt snížení částky určené na TOP-UP, lze nalézt novelizací zákona o Pozemkovém fondu ČR. Ministr chce také prosadit snížení zátěže, která je spojena se zavedením kontrolního systému cross-complience. „Pokud se podaří prosadit všechny tyto kroky do konce letošního roku, bude to znamenat výrazný posun. Z toho pohledu považujeme dnešní jednání za klíčové,“ uvedl předseda ASZ Stanislav Němec.

autor: Petr Vorlíček,tiskový mluvčí MZe

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie