Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2014 16:41

Generální ředitelství schváleno, následovat bude služební zákon

Tisková konference po jednání vlády, 21. května 2014.
Tisková konference po jednání vlády, 21. května 2014.
Vláda se dnes 21. května 2014 na svém jednání přiblížila zavedení služebního zákona. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky schválil zřízení Generálního ředitelství státní služby, které bude fungovat od roku 2016. Novelou zákona vláda také předešla krizi ve školství, které mělo od příštího roku opustit zhruba šestnáct tisíc pedagogů.

Generální ředitelství státní služby

Vláda dnes na svém jednání schválila jeden ze strategických principů zákona o státní službě, kterým je zřízení Generálního ředitelství státní služby jako nadresortního metodického, koncepčního, řídícího, koordinačního a kontrolního orgánu, který bude existovat jako organizační jednotka Úřadu vlády České republiky.

K 1. lednu 2016 by tak mělo Generální ředitelství státní služby disponovat 35 funkčními místy s odpovídajícím materiálně-technickým zázemím, což představuje minimalistickou variantu k zajištění implementace služebního zákona.

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala zavést zákon o státní službě, který zlepší výkon státní správy, depolitizuje chod úřadů, výrazně omezí možnosti korupčního jednání úředníků a obnoví důvěru ve stát.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Novela zákona o pedagogických pracovnících

Vláda novelou zákona v předstihu vyřešila také problematiku původní legislativy, podle které by od 1. ledna 2015 musela školská zařízení opustit relativně vysoká část pedagogických pracovníků, kteří nesplňují předpoklad odborné kvalifikace.

Novelou zákona vláda podpořila pedagogické pracovníky, jejichž přínos pro výuku a žáky je nesporný. Školy tak budou smět nadále zaměstnávat pedagogy starší 55 let s odpovídající pedagogickou praxí minimálně 20 let, rodilé mluvčí pro výuku příslušného cizího jazyka a odborníky z praxe, aktivní umělce a trenéry, nejvýše na poloviční úvazek.

Humanitární pomoc Srbsku a Bosně a Hercegovině

Kabinet Bohuslava Sobotky dnes v rámci jednání vzal také na vědomí bilanci aktivit ministerstev zahraničních věcí a vnitra ohledně pomoci povodněmi postiženému Srbsku a Bosně a Hercegovině. Česká republika solidárně poskytla balkánským zemím rychlou a kvalitní pomoc, na kterou již bylo v rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí vyčleněno 5 milionů korun.

Česká republika vyslala do Srbska velkokapacitní čerpadlo s obsluhou, do Bosny a Hercegoviny byly dopraveny humanitární balíčky pro obyvatele zaplavených obcí. V dalších fázích pomůže Česká republika v obou zemích s obnovou veřejné infrastruktury a bude rovněž sdílet své zkušenosti z prevence a řízení povodňových rizik.

Vláda dnes zároveň schválila poskytnutí pomoci ve výši dalších 5 milionů korun nemocnicím v Bosně a Hercegovině. Pomoc z rozpočtu resortu zdravotnictví bude poskytnuta ve formě dialyzační jednotky a vybraných skupin léčiv.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie