Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 4. 2014 14:21

Hlavními tématy setkání vlád ČR a SR byly otázky dopravy, energetiky a spolupráce rezortů obrany

Společné zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky se konalo 24. dubna 2014 ve slovenské Skalici.
Společné zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky se konalo 24. dubna 2014 ve slovenské Skalici.
Na základě dohody předsedů vlád Bohuslava Sobotky a Roberta Fica se ve čtvrtek 24. dubna 2014 uskutečnilo za účasti téměř všech ministrů druhé společné jednání vlád České a Slovenské republiky, tentokrát ve slovenské Skalici.

Společné zasedání české a slovenské vlády potvrzuje nadstandardní úroveň vztahů mezi zeměmi a odhodlání dále rozvíjet vzájemnou spolupráci, která se může opírat o tradiční vazby mezi Čechy a Slováky.

Hlavními tématy dnešního setkání byly otázky dopravy, energetiky a spolupráce rezortů obrany. Dále se hovořilo o sdílení zkušeností v oblasti finanční správy, např. o řešení zavedené na Slovensku v podobě elektronických registračních pokladen či Národní účtenkové loterie, a o aktuálních evropských otázkách.

Propojování rychlostních komunikací

Konkrétními tématy v oblasti dopravy byla silnice I/11 na Ostravsku, která byla na české straně v uplynulých letech modernizována a na kterou by v budoucnu měla navázat na slovenské straně rychlostní komunikace R5, která by měla dále propojit žilinskou aglomeraci a slovenskou dálnici D3.

Další společnou prioritou je vybudování rychlostní komunikace R49 (resp. na slovenské straně R6) na Zlínsku, která propojí českou a slovenskou dálnici D1. Tento projekt byl v roce 2012 zařazen do transevropské dopravní sítě TEN-T a financování by mělo být zajištěno z evropských prostředků.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Posilování energetické bezpečnosti

V oblasti energetiky se jednalo zejména o posilování naší energetické bezpečnosti propojováním energetických soustav ve středoevropském regionu a diverzifikaci přepravních tras a zdrojových teritorií. Dále se hovořilo o významu rozvoje jaderné energetiky z hlediska energetické bezpečnosti.

Prohlubování spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti

Jednalo se také o obraně a bezpečnosti, což je jedna z oblastí, kde oba státy v posledních letech velice intenzivně komunikují o prohlubování spolupráce, tématem byla zejména možná budoucí společná integrovaná ochrana vzdušného prostoru a spolupráce při akvizicích vojenského materiálu či v oblasti krizového řízení.

V rámci společného setkání bylo podepsáno také Memorandum o porozumění mezi MO ČR a MO SR o spolupráci mezi 5. plukem speciálního určení a speciálními silami Armády ČR a Protokol o spolupráci mezi MZV ČR a MZVaEZ SROV. Podrobné informace o výsledcích jednání naleznete ve společném prohlášení vlád České a slovenské republiky

Předsedové vlád potvrdili, že se vlády České republiky a Slovenské republiky sejdou v roce 2015 na dalším společném zasedání v České republice.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie