Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 7. 2007 15:38

Hornorakouští starostové si u vlády stěžovali na plnění Melku

Patnáct starostů obcí z Horních Rakous dnes vyzvalo rakouskou vládu, aby požadovala celkové naplnění dohody z Melku ze strany Česka.

Komunální politici z oblasti Mühlviertel, která sousedí s jižními Čechami, své požadavky vyložili na dnešním setkání s rakouským kancléřem Alfredem Gusenbauerem a ministrem životního prostředí Josefem Pröllem. Informovalo o tom oblastní sdružení odpůrců jaderné energie Atomstopp Oberösterreich.

Starostové předali vládním činitelům rezoluci, v níž dále vyjádřili podporu protestům odpůrců Temelína. Pro starosty je údajně možným východiskem ze současné situace ve sporu kolem Temelína uznání nezávislé rozhodčí autority ze strany České republiky. Pokud by Česká republika na takové řešení nepřistoupila, musí na ni být podána mezinárodní stížnost, uvedli dále starostové ve své výzvě.

Kancléř Gusenbauer i ministr Pröll údajně vyjádřili pro požadavky příhraničního obyvatelstva pochopení a zdůraznili, že velké naděje vkládají do příslušné rakousko-české meziparlamentní komise, která se tento týden poprvé sešla v Praze a v září bude jednat ve Vídni.

Hlavní mluvčí delegace starostů, poslanec zemského sněmu Arnold Weixelbaumer zdůraznil, že schůzka s Gusenbauerem a Pröllem byla důležitým impulsem ke konečnému naplnění dohody z Melku.

Postoje Rakouska a Česka se v otázce Temelína zcela rozcházejí. Česká strana trvá na tom, že všechny své závazky vyplývající pro ni z melkských ujednání vždy plnila a naopak obviňuje Rakousko, že nebráněním hraničních blokád odpůrci Temelína porušuje princip volného pohybu osob.

Rakušané své argumenty zakládají na údajně častých poruchách elektrárny a na závěrech zprávy mezinárodní expertní komise k melkskému procesu z července roku 2005. Ta podle nich konstatovala, že Česko neprovedlo všechna slíbená bezpečnostní opatření na jihočeské elektrárně.

klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie