Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2012 15:46

Hospodaření stran má kontrolovat nový úřad

Vláda ve středu projedná zřízení úřadu, který bude dohlížet nad hospodařením politických stran a hnutí.

Ilustrační obrázek - penízePodle návrhu ministerstva vnitra bude v čele Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí stát předseda a dohled budou vykonávat místopředseda a devět členů úřadu. Do funkcí je bude na návrh Senátu jmenovat prezident republiky.

Nově má mít každý politický subjekt povinnost předkládat samostatnou zprávu o financování volební kampaně. Dále se veřejnosti usnadní přístup k údajům o hospodaření stran a hnutí a volební kampaň bude možné financovat pouze prostřednictvím tzv. transparentního účtu, na kterém jsou veřejně přístupné všechny transakce.

Za porušení povinností bude politickým stranám a hnutím hrozit sankce v podobě pokut, pozastavení výplaty státních příspěvků nebo pozastavení činnosti.

Vláda bude vybírat mezi dvěma variantami zániku funkce předsedy kontrolního úřadu a pověřených zaměstnanců. Podle první k zániku funkce dojde při neslučitelnosti s jinou funkcí, například vznikem členství ve straně či hnutí. Podle druhé varianty bude neslučitelnost funkcí důvodem k odvolání, o němž bude rozhodovat prezident republiky.

V současnosti provádí kontrolu politických stran Poslanecká sněmovna, které musí každý politický subjekt vždy do 1. dubna předkládat výroční zprávu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie