Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 4. 2016 14:18

Hospodářská politika vlády přináší výsledky. ČR má nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie

Zdroj: Český statistický úřad.
Zdroj: Český statistický úřad.
Podle Eurostatu má Česká republika aktuálně nejnižší nezaměstnanost z celé evropské osmadvacítky, a ocitla se tak na první příčce před Německem či Velkou Británií. Jde o důkaz vynikající kondice české ekonomiky, která stále generuje nová pracovní místa, a kdy si lidé zároveň drží ta stávající.

Úměrně tomu dochází k poklesu nezaměstnanosti, která je na úrovni 4,1 %, což je minimum, kterého bylo naposledy dosahováno ve druhé polovině 90. let. Podle Českého statistického úřadu se snížila obecná míra nezaměstnanosti meziročně o 1,6 procentního bodu. Podle šetření statistiků byla v posledním čtvrtletí loňského roku nezaměstnanost v ČR nejnižší v rámci EU a míra zaměstnanosti sedmá nejvyšší v EU. K těmto výsledkům přispěla výraznou měrou cílevědomá vládní politika podpory investic a důraz na čerpání evropských prostředků.

„Vláda bude dále podporovat politiku vytváření nových pracovních míst a přijímat opatření, která zvyšují motivaci občanů k přijímání zaměstnání a jejich spravedlivé odměňování za odvedenou práci. I letos prosadíme další zvýšení minimální mzdy, prosadíme zvyšování platů ve veřejném sektoru, podpoříme rozvoj technického školství, předškolních zařízení pro děti, jejichž rodiče se tak mohou dříve vrátit do pracovního procesu a další opatření na rychlejší začlenění občanů do pracovního procesu,“ uvedl premiér Sobotka.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie