Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 2. 2009 15:26

Hrzánský palác se o víkendu celý otevře veřejnosti

Řád bílého lva
Řád bílého lva
Hrzánský palác se o víkendu celý otevře veřejnosti, důvodem je vysoká návštěvnost výstavy evropských vyznamenání.

Výstavu nejvyšších státní vyznamenání členských států Evropské unie navštívilo za deset dní přes pět tisíc návštěvníků. Úřad vlády se kvůli vysoké návštěvnosti rozhodl zpřístupnit o víkendu 14. – 15. února celý Hrzánský palác, kde výstava probíhá. Návštěvníci uvidí zrekonstruované reprezentační prostory vlády, pracovnu premiéra i výběr historických předmětů ze sbírek úřadu. Hrzánský palác, který se nalézá na jižní straně Loretánské ulice (mapa zde) nedaleko Pražského hradu, se otevírá veřejnosti teprve po druhé v historii. V současnosti slouží jako jeden z reprezentačních prostor pro přijímání státních návštěv. Nedávno prošlo několik interiérů i exteriérů paláce rozsáhlou rekonstrukcí a návštěvníci tak poprvé například uvidí Gobelínový sál ve zrekonstruované podobě.



Prohlídky Hrzánského paláce v rámci Dne otevřených dveří budou probíhat po oba dny od 10 do 17 hodin. (Historii Hrzánského paláce najdete zde: /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/hrzansky-palac-3689/.)

Zároveň je po celý únor k vidění unikátní výstava Krása evropské faleristiky – vyznamenání členských zemí Evropské unie. Úřad vlády výstavu pořádá ve spolupráci se všemi státy unie, Kanceláří prezidenta republiky, Národním muzeem a Vojenským historickým ústavem. Záštitu převzali předseda Evropské rady a český premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Mezi nejcennější exponáty výstavy patří dánský Řád slona, založený již v polovině 15. století. V současné době je udělován zpravidla jen členům panovnických rodů, spřízněných s dánským královským rodem, a hlavám států. Na českém území byl pouze třikrát, jeho nositeli byli Tycho de Brahe, polní maršál Karel I. kníže Schwarzenberg a prezident Tomáš G. Masaryk. Řád se po smrti nositele vrací do Dánska, proto není zastoupen ve faleristických sbírkách a téměř se nevystavuje.


Kdo úspěšnou výstavu připravil? Jak vypadá její katalog? Přejete si vědět více o evropské faleristické tradici? Navštivtě oficiální stránky věnované výstavě http://faleristika.vlada.cz/ 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie