Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 8. 2007 10:25

Humanitární pomoc českých hasičů byla předána Albánii a Makedonii

Materiální humanitární pomoc, kterou Česká republika poskytla Albánii a Makedonii, již byla předána místním orgánům. Obě země v těchto dnech bojují s rozsáhlými lesními požáry.

Konvoj dorazil v úterý 31.7. ve večerních hodinách do města Tetovo, kde příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR makedonské straně předali ochranné přilby. Včera odpoledne pak konvoj se zbytkem pomoci dorazil do Tirany, kde byla albánské straně oficiálně předána také zásahová obuv a gumové rukavice.

Celková hodnota této humanitární pomoci je dva miliony Kč. Zajistilo ji Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR, kteří humanitární pomoc na jihovýchod Evropy dovezli, dnes přespí v Tiraně a zítra (2.8.) vyrazí po vlastní ose na zpáteční cestu do České republiky.

Balkán letos zažívá rekordní sucho a vysušená krajina na mnoha místech vzplála. Makedonie před dvěma týdny dokonce kvůli úporným vedrům vyhlásila stav nouze, zkrátila pracovní dobu z osmi hodin na šest a těhotné ženy poslala na placenou dovolenou. Kvůli rekordním vedrům zažila Albánie, Makedonie i jihosrbská provincie Kosovo minulý týden jedno odpoledne bez elektřiny. Albánie má přitom kvůli suchu dlouhodobé energetické problémy, dodávky ze zahraničí váznou a domácí produkce je založena především na vodních elektrárnách, které ale více než měsíc trpí nedostatkem vody.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie