Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 4. 2011 19:35

Izraelský premiér Netanjahu dorazil do Prahy

Předseda vlády státu Izrael je na historicky první návštěvě České republiky.

Po půl šesté odpoledne přivítal Benjamina Netanjahua český premiér Petr Nečas. Poté spolu oba premiéři hovořili mezi čtyřma očima, následovalo jednání české a izraelské delegace.

Izrael - ilustracni obrazekPředsedové vlád obou zemí projednávali v bilaterální oblasti možnosti rozvoje vzájemných ekonomických vztahů a perspektivy spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. V rovině mezinárodních vztahů byly tématem jednání aktuální změny probíhající v severní Africe a perspektivy vývoje regionu, stejně jako blízkovýchodní mírový proces.

Po sedmé hodině proběhla tisková konference. Poté odjeli do Lichtenštejnského paláce, kde proběhne oficiální večeře. Večernímu menu budou dominovat pokrmy z ryb. Večeře se kromě zástupců politické reprezentace, diplomacie a justice zůčastní také představitelé židovské obce a pamětníci druhé světové války.

V pátek se pak izraelský předseda vlády setká s prezidentem republiky Václavem Klausem.

Benjamin Netanjahu – politik a diplomat

Netanjahu je v pořadí devátým předsedou vlády Státu Izrael. Narodil se v roce 1949 v Tel Avivu, vyrostl v Jeruzalémě, středoškolská a vysokoškolská studia absolvoval v USA. Významně se podílel na utváření zahraniční politiky Izraele v době Madridské mírové konference a za války v Zálivu v roce 1991. Od roku 1993 je šéfem Likudu. V letech 1996-1999 poprvé působil jako předseda vlády Státu Izrael.

V roce 1999 odešel Netanjahu dočasně z politiky a působil jako konzultant v oblasti rozvinutých technologií. V roce 2002 jej Ariel Šaron jmenoval ministrem zahraničních věcí. Od roku 2003 se jako ministr financí podílel na realizaci zásadních reforem, které přispěly k překonání hospodářské recese a nastartování dlouhodobého ekonomického růstu Izraele (reforma důchodového systému, stabilizace veřejných rozpočtů, reforma daní).

V letech 2005-2009 byl opět předsedou strany Likud a lídrem opozice. Předsedou vlády je opět od roku 2009. Benjamin Netanjahu je také autorem několika knih zaměřených na oblast mezinárodních vztahů

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie