Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 7. 2009 12:26

Jak uplatnit slevy na pojistném na sociální zabezpečení

Slevy pro zaměstnavatele na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti přináší od 1. 8. 2009 novela zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení.

Cílem uplatnění slev na pojistném je zlevnit náklady na pracovní sílu u zaměstnanců s nižšími a průměrnými příjmy, a tím přispět k udržení zaměstnanosti.

Opatření bylo schváleno jako dočasné - je omezeno obdobím do konce roku 2010poprvé bude náležet za měsíc srpen 2009. Za měsíce leden až červenec 2009 mají zaměstnavatelé nárok na mimořádnou slevu na pojistném, která přinese zaměstnavatelům výraznou jednorázovou úsporu na nákladech.

Nárok na slevu na pojistném má zaměstnavatel za každého zaměstnance:

• který je účasten nemocenského pojištění,

• který má vyměřovací základ nižší než 1,15 násobek průměrné mzdy zaokrouhlený na celé stokoruny směrem nahoru – pro rok 2009 se jedná o vyměřovací základ nižší než 27 100 Kč,

• jehož zaměstnání trvalo po celý kalendářní měsíc,

• jehož zaměstnání mělo trvat déle než 3 kalendářní měsíce a který nevykonává zaměstnání malého rozsahu (i když je z titulu tohoto zaměstnání účasten nemocenského pojištění).

Nárok na slevu na pojistném nemá zaměstnavatel, který vstoupil do likvidace, nebo vůči němuž bylo vydáno pravomocné rozhodnutí o prohlášení konkursu na jeho majetek, a to od prvního dne kalendářního měsíce, kdy tyto skutečnosti nastaly.

Výše slevy na pojistném v kalendářním měsíci za jednotlivého zaměstnance činí 3,3 % rozdílu mezi 1,15 násobkem průměrné mzdy (se zaokrouhlením na celé stokoruny směrem nahoru) a vyměřovacím základem zaměstnance. Nejvýše však činí 25 % jeho vyměřovacího základu. Takto vypočtená sleva na pojistném se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru. Za zaměstnance, jehož vyměřovací základ se rovná 1,15 násobku průměrné mzdy nebo je vyšší, se tedy sleva neposkytuje.

Podrobné informace ke slevám na pojistném a k jejich uplatnění lze získat u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, v Praze Pražské správy sociálního zabezpečení a Městské správy sociálního zabezpečení v Brně (OSSZ/PSSZ/MSSZ) a na webu ČSSZ na adrese: http://www.cssz.cz/cz/novinky/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie