Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 1. 2009 10:29

José Manuel Barroso: Evropa není jen Brusel, ale také Londýn, Madrid, Praha, Brno nebo Třebíč

José Barosso, předseda Evropské komise
José Barosso, předseda Evropské komise
Předseda Evropské komise popřál v České televizi vše nejlepší našemu předsednictví Radě EU. Uvádíme jeho proslov.

Rád bych začal tím, že vám všem popřeji šťastný Nový rok. Rok 2009 je zvláštním rokem a vím, že je pro vás velmi důležitý. Oslavujete 20 let od sametové revoluce a pádu komunistického režimu. Připomenete si také, že už je to 5 let od vstupu do EU. A ode dneška budete po 6 měsíců EU řídit. Vůbec poprvé bude ČR vést celou sedmadvacítku. Předsednictví je opravdu zásadní úkol, nikoliv formální nebo byrokratický. Mít předsednictvo znamená politickou roli, která dává možnost účinkovat na globální scéně a také příležitost tvořit evropskou agendu.

Musím konstatovat, že příprava předsednictví byla prvotřídní. Mám absolutní důvěru v to, že české předsednictví skončí úspěšně. Chci ocenit premiéra Mirka Topolánka, pochopil, že Evropa není jen Brusel, ale také Londýn, Madrid, Praha, Brno nebo Třebíč. Pochopil, že můžete bránit své národní zájmu a zároveň se držet evropského ducha. Předseda vlády Mirek Topolánek hrál klíčovou roli na poslední Evropské radě, kde už v podstatě účinkoval v předsednickém obleku. Jeho odhodlání ratifikovat Lisabonskou smlouvu dokazuje jeho zapojení, smysl pro odpovědnost a oddanost myšlence evropské solidarity.

České předsednictví přichází v klíčovém okamžiku, ve chvíli, kdy Evropa musí ukázat svým občanům, že umí ochránit jejich pracovní místa a vytvořit podmínky pro udržitelný růst. Musíme být i nadále schopni odpovědět rychle a rozhodně na problémy, které přináší finanční krize a limitovat dopad krize na všechny občany evropské sedmadvacítky, kteří se dostanou do problémů. Plně souhlasím se třemi hlavními prioritami českého předsednictví, kterými jsou: Evropa konkurenceschopnosti, Evropa, která řeší výzvy energetiky a změn klimatu, a konečně otevřená, bezpečná Evropa. Musíme strhnou bariéry a věřím, že pověstný český pragmatismus, tvrdá práce a realistická mentalita přinesou úspěšné výsledky. Evropa stojí na základních principech svobody a solidarity. Jsem si jist, že každý obyvatel Česka by měl profitovat z členství v Unii. Ať už to znamená vyšší životní úroveň ve vaší zemi, nebo třeba možnost cestovat, studovat a pracovat v zahraničí. Já sám jsem z Portugalska a tak znám dobře roli, kterou může hrát středně velký členský stát při stavbě Evropy. ČR toho má tolik, co může nabídnout - talentované mladé lidi, svou kulturu, umění, literaturu, historii.

Moje komise a i já sám uděláme, co budeme moct, abychom podpořili české předsednictví a také vliv ČR na náš společný projekt. Chci také ukázat, že Evropa může znamenat přidanou hodnotu pro každého obyvatele Česka, a abychom symbolicky doložili naši podporu ČR rozhodl jsem se, že Evropská komise bude mít vůbec poprvé formální schůzi v novém členském státě, a sice 7. ledna v Praze. Díky za pozvání do tohoto Speciálu Otázky Václava Moravce. Přeji vám do dalších 12 měsíců všechno nejlepší. Hodně štěstí, zdraví a úspěšný rok 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie