Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2017 15:44

Kabinet Bohuslava Sobotky se věnoval budoucnosti Evropské unie a aktuálním evropským otázkám

Vláda v pondělí 26. června schválila rámcovou pozici k Bílé knize o budoucnosti Evropské unie a návrhům, které v té souvislosti zveřejnila na jaře letošního roku Evropská komise. Členové vlády se věnovali i aktuálním evropským tématům v sociální oblasti, mezi něž patří i otázka minimální mzdy.

Dokument představený předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem předkládá pět variant budoucího nastavení, o nichž probíhá v současnosti na úrovni členských států hlubší debata. Pro Českou republiku je v této souvislosti zásadní podmínkou úspěšné budoucnosti EU především uchování jednoty a soudržnosti Unie s ohledem na její prosperitu a bezpečnost.

„Členství České republiky v Evropské unii je naší strategickou volbou. Zcela odmítám výroky, které přichází s otázkou vystoupení České republiky z EU. Takové návrhy nejsou v zájmu naší země a jejích občanů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.
V uplynulých měsících probíhala k tématu budoucího směřování Evropské unie široká politická debata v evropských výborech Parlamentu, na úrovni Rady hospodářské a sociální dohody, Pracovní skupiny pro brexit při Úřadu vlády či v přidružené skupině zástupců politických stran.

Kabinet během jednání diskutoval i další aktuální otázky spojené se sociální dimenzí evropské integrace. Problematika minimální mzdy je pro kabinet Bohuslava Sobotky jednou z klíčových priorit. Předseda vlády se této tématice věnuje na evropské úrovni během jednání s partnery v Evropské unii. Během setkání představitelů států Visegrádské čtyřky s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem zdůraznil Bohuslav Sobotka potřebu srovnávání životní úrovně mezi jednotlivými členskými státy Evropské unie. Téma bude i nadále součástí pokračujících diskuzí mezi státy V4 a Francií.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie