Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 6. 2012 16:20

Kabinet projedná zavedení předdůchodů

Od ledna příštího roku má být možné čerpat tzv. předdůchody. Detaily jejich fungování projedná ve středu vláda.

Ilustrační foto k předdůchodům - dělníci ve slévárněLidem, kteří se rozhodnou odejít do penze dříve a využít tzv. předdůchody, bude zdravotní pojištění platit stát. Zároveň tak nebude ovlivněna výše jejich starobního důchodu čerpaného z průběžného systému.

Až pět let před nárokem na vstup do starobního důchodu bude možné čerpat penze ze systému doplňkového penzijního spoření. Jednou z podmínek je minimální výše měsíčního předdůchodu, která musí činit nejméně 30 procent průměrné mzdy. Nyní to odpovídá zhruba 8000 korunám.

Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy transformovaného současného penzijního připojištění. Lidé ale budou moci využít i to, co si naspořili sami. Mohli by to využít například nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít práci. Návrh pak počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.

Cílem je umožnit čerpání lidem ve věku blížícímu se nástupu do důchodu, kteří mají například vzhledem k charakteru profese obtížné uplatnění na trhu práce. „Zvláště v některých oborech je možnost zaměstnání v předdůchodovém věku snížená. Je řada profesí, kde opotřebení organismu je vyšší než v jiných profesích,“ uvedl již dříve ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Předdůchod je výhodnější než předčasná penze

Předdůchody budou výhodnější než současné předčasné důchody, do kterých mohou lidé odcházet již dnes, penze se jim ale vypočítá na základě menší procentní výměry. Vyplacená částka je proto nižší, než pokud by tito lidé odešli do starobního důchodu v řádném termínu. Díky tomu, že mají být předdůchody vypláceny z doplňkového penzijního spoření, výše výplaty penze se nezmění.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie