Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 4. 2010 17:32

Kabinet schválil bezpečnostní prověrky pro úředníky zadávající tendry

Vláda dnes také schválila zařazení dětí do mateřských škol již od dvou let.

Kabinet Jana Fischera dnes schválil návrh ministerstva pro místní rozvoj o zavedení bezpečnostních prověrek při zadávání veřejných zakázek nad 300 milionů korun. Podle stávajícího systému byli kontrolováni pouze zaměstnanci ministerstev rozhodující o zakázce. Novelu, jejímž cílem je boj proti korupci ve státní správě, připravil spolu s ministerstvem pro místní rozvoj také Národní bezpečnostní úřad.

Kabinet dnes také rozhodl, že novým vládním zmocněncem pro oblast lidských práv se stane bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ve funkci nahradí Jana Litomiského.

Dalším bodem jednání, který dnes vláda schválila je zařazení dětí do mateřských škol již od dvou let věku. Ministerstvo školství vypracovalo tento návrh s cílem vyřešit lokální nedostatek zařízení denní péče o děti mladší tří let. Děti od dvou let budou moci být přijímány do mateřských škol od září roku 2011. Umístění mladších dětí do denní péče požadují jak rodiče, tak obce. Změna upravuje vzhledem k nižšímu věku dětí i podmínky výchovy, mezi které patří například snížení počtu dětí ve třídě nebo kvalifikace pedagogů. "Je to záměr, aplikace tohoto rozhodnutí přijde později, budou potřebné ještě analýzy," uvedl na tiskové konferenci na jednání vlády premiér Jan Fischer. Změna si žádá i navýšení peněz ze státního rozpočtu. Na materiálu spolupracovalo spolu s ministerstvem školství také ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo financí, ministerstvo zdravotnictví i Svaz měst a obcí ČR.

Ministři na dnešním pravidelném jednání schválili společný návrh ministra financí, ministra práce a sociálních věcí a ministryně zdravotnictví několik tezí pro harmonizaci základů daně z příjmů fyzických osob s vyměřovacími základy pro veřejné, tedy sociální a zdravotní pojištění. Návrh má snížit administrativní náklady zjednodušování nynějšího systému. Cílem návrhu je především sjednocení okruhu osob platících pojištění, ale i sjednocení základu pro výpočet pojištění. Úplná harmonizace však možná nebude.

Ministr financí Eduard Janota dnes kabinetu představil vyhodnocení čerpání finančních prostředků vyčleněných na předsednictví České republiky v Radě EU za období let 2007 až 2009. Česká republika vyčlenila na své předsednictví Evropské unie, které proběhlo v prvním pololetí roku 2009, částku ve výši 3,75 miliardy korun. Vyčerpáno bylo ovšem jen 3,43 miliardy. V průběhu samotného předsednictví zaplatila Česká republika z celkové sumy 2,13 miliard korun, přípravy přišly v roce 2007 na 287 milionů korun a v roce 2008 stály 1,01 miliard korun. Finance pokryly mimo jiné uskutečnění celkem 336 zasedání a pořádání několika stovek doprovodných a kulturních akcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie