Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 3. 2015 14:42

Kabinet schválil novelu vysokoškolského zákona, přinese pozitivní změny pro české školství

aktualita - vláda
aktualita - vláda
Vláda ČR schválila na jednání v pondělí 30. března 2015 novelu vysokoškolského zákona, která přináší pozitivní změny pro oblast českého vysokého školství. Vládní kabinet rovněž odsouhlasil pokračování dotačního programu Nová zelená úsporám, díky němuž bude moci čerpat příspěvky širší okruh žadatelů.

Novela vysokoškolského zákona zvýší kvalitu vysokých škol

Novela vysokoškolského zákona celkově mění systém hodnocení kvality vysokých škol. Zavádí například Národní akreditační úřad pro vysoké školství, možnost odebírání vysokoškolských titulů a rovněž navyšuje sociální stipendia.

Vláda vnímá oblast vzdělávání jako jednu ze svých priorit a krok po kroku plní závazky pro její zlepšování. Za uplynulých čtrnáct měsíců již prosadila například novelu školského zákona, která zavádí mistrovské zkoušky, zvýšila platy učitelů či schválila dotační program na rozšíření kapacit mateřských škol v ČR. 

Nová zelená úsporám schválena, úspěšný dotační program pokračuje

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet v pondělí rozhodl o pokračování programu Nová zelená úsporám. Nově bude přístupný více žadatelům a dojde také k urychlení celého dotačního procesu. V programu na zateplování veřejných i soukromých budov je do roku 2020 vyčleněno 27 miliard korun z výnosu aukcí emisních povolenek. Kromě veřejných budov mohou peníze využít také rodinné a bytové domy.

Nová zelená úsporám má dopad nejen na zlepšování životního prostředí, ale také podporuje uplatnění malých a středních podniků, čímž příznivě ovlivňuje zaměstnanost a ekonomiku České republiky. Letošní program bude spuštěn 1. dubna 2015.

Vláda dnes projednala také například novelu zákona o silničním provozu nebo Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017. Na dalším jednání se členové kabinetu sejdou ve středu 8. dubna 2015 ve večerních hodinách.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie